Slovenija
34 ogledov

Izžeti, čeprav so stari 33 let

Upor delavcev v Luki Koper
1/4
ZZV Koper
Pogodbeniki v Luki delajo 257 ur na mesec in so za to plačani 721 evrov. Večina jih ima zdravstvene težave, a si ne upajo vzeti bolniškega dopusta.

Takšno povprečje je pokazal anketni vprašalnik, ki ga je med stavkajoče delavce Luke Koper razdelil Zavod za zdravstveno varstvo Koper (ZZVK). "Dobili smo veliko podatkov, ki kažejo, da imajo ti ljudje res probleme z zdravjem, predolgimi delavniki in so se pripravljeni odpovedati tudi malici, zato da bi dosegli visoko normo," pojasnjuje Milan Krek, direktor ZZVK. "Delavci so izžeti, čeprav je njihova povprečna starost okoli 33 let, zato na delovnem mestu v povprečju vztrajajo le pet let.“

Dve tretjini oziroma 73 odstotkov jih je odgovorilo, da imajo zdravstvene težave, a se jih večina ne upa oditi na bolniško, saj se bojijo, da bodo izgubili delo oziroma težko preživeli ob slabo plačani odsotnosti. Štirje odstotki nimajo urejenega osnovnega, 34 pa jih je brez dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Med zdravstvenimi težavami so naštevali depresijo (39 odstotkov), brezvoljnost (33 odstotkov), utrujenost (51 odstotkov), želodčne težave (24 odstotkov), različne slabosti (26 odstotkov) in glavobol (41 odstotkov). "To so splošni znaki, ki kažejo na preutrujenost teh ljudi,“ pojasnjuje Kek in dodaja, da je anketa pokazala tudi, da se jih le 47 odstotkov med njimi do zdaj še ni poškodovalo pri delu.

Pisali bodo Vlačiču, Pahorju in Türku

Krek sicer poudarja, da gre le za anketni vprašalnik, nekakšno preverjanje terena za obširnejšo raziskavo, ki pa je vendarle pokazal, da ti delavci niso protestirali brez razloga. "Mi bomo izsledke, ki smo jih pri tem dobili, prikazali na nekaj straneh ter poslali Vlačiču, Pahorju, Türku, sindikatu in upravi Luke,“ je napovedal, prepričan, da bi morala Luka Koper zelo premisliti, kako bo naprej vodila politiko na področju zaposlovanja rednih in pogodbenih delavcev. Ob tem poudarja, da je problem kompleksen in da tudi v Luki naredijo "kaj dobrega“. Skoraj vsi imajo opravljen prvi sistematski pregled. "Očitno se uprava zaveda, da te ljudi pošilja na zahtevna delovna mesta,“ dodaja Kek.

Razdelili so 200 anketnih vprašalnikov. Odgovorilo je 130 pogodbenih delavcev in dva zaposlena žerjavista.

Komentarjev 2
  • recesija 13:02 13.avgust 2011.

    Kako izžeti so šele fizični delavci, ki delajo tudi po 16 ur dnevno za 500 evrov.

  • Genius 06:43 13.avgust 2011.

    To novodobno suženjstvo je marsikdaj veliko hujše, kot je bilo tisto iz nedavne preteklosti. Takrat so se gospodarji zavedali, da mu bo dobro preskrbljen suženj več prinesel, danes pa človeka izžemajo do konca, ker vedo, da si lahko kadarkoli dobijo ...prikaži več novega, če temu kaj ne paše. Ne vem, zakaj imamo varuhinjo človekovih pravic, sindikate in podobne ustanove?!?! Sicer se pa kapitalizmu očitno bliža konec, to pač ni sistem, ki bi preživel na "dolgi" rok.