Slovenija
129 ogledov

Izzivanje in žalitve v šoli

"Žalosten je tisti del, ko starši pri disciplinskih težavah ne vidijo več poti i
1/2
Žurnal24 main
Vzgoja. Dijaki jeseniške srednje šole posneli vrstnika, ki izziva in žali profesorja. Podobni incidenti naj bi se tam dogajali že vrsto let.

Bralec nam je posredoval videoposnetek verbalnega izživljanja dijaka 2. letnika nad profesorjem na Srednji šoli Jesenice. Na posnetku eden izmed dijakov žali in izziva profesorja, ko pa nato oba zapustita razred, se začnejo ostali v učilnici obmetavati s kredami in razbijati po razredu.

Nič novega?
Ravnatelj šole Stanko Vidmar pove, da so bili z dogodkom na posnetku že seznanjeni, saj je profesor o njem poročal, razrednik pa je razgrajače po šolski zakonodaji tudi kaznoval. Dijak, ki je sprožil incident, je dobil ukor, z ostalimi so se pogovorili. Hujše kazni dijakom vendarle ne morejo naložiti: "Tovrstnega videoposnetka šola zaradi prepovedi snemanja ne more uporabiti kot dokazni material v disciplinskem postopku,“ razloži ravnatelj.

Kot pravi naš vir blizu šolski ustanovi, se takšne stvari dogajajo že več let, vse skupaj pa se z vsako generacijo samo še poslabša. Nekateri dijaki naj bi celo grozili profesorjem in ravnatelju. Sedanji ravnatelj sicer pravi, da groženj na svoji koži ni doživel.

Premalo dolžnosti
Ravnatelj Vidmar nam pove še, da so nekaj dijakov zaradi neopravičenih izostankov v preteklosti že izključili in da so se razmere od takrat izboljšale. Dijakom nudijo pomoč, s čimer pa se včasih tudi opečejo. "S pravilniki so dijaki pridobili preveč pravic in premalo dolžnosti. Odnos s posnetka odraža stanje v družbi. Težave so vedno bile, samo meja ni več,“ pravi ravnatelj, ki pa vendarle opozori, da ne gre zapostaviti tistih dijakov, ki so vendarle zgledni.

Svetovalna delavka Azira Kozjek dodaja: “Učiteljeva naloga je, da učence izobražuje, ne pa da porabi pol učne ure za disciplino in vzgojo. Ne upamo več postavljati meja, brez meja pa ne gre. Veliko uporabljamo alternativne ukrepe, s katerimi se strinjajo tudi starši, vendar je težava v tem, da ni pravilno, če je delo kazen.“