Slovenija
46 ogledov

Jadrnica presežkov jutri v Sloveniji

najhitrejša jadrnica
1/9
Suzana Kos
Pred sobotno Diplomatsko regato je ena najhitrejših jadrnic na svetu danes popeljala štiri otroke z Downovim sindromom.

Na 11. diplomatski regati bo jutri v Izoli tekmovala tudi jadrnica Esimit Europa 2. To bo njeno prvo tekmovanje v Sloveniji, jadrnica pa je sicer ena najhitrejših na svetu. Dolga je 30 metrov, njeno največje jadro meri kar 820 kvadratnih metrov, to je toliko, kot dve košarkarski igrišči.
Posebna je tudi po tem, ker simbolno združuje Evropo, povezuje Evropejce na področju športa, diplomacije in gospodarstva. Ekipa Esimit Evropa 2 je danes na svoj krov povabila štiri otroke z Downovim sindromom, Evo Pirnat iz Kranja, Andrejo Lazar iz Ljubljane, Primorca Vala Asto, ki je bil najmlajši član posadke ter Nina Koštruna iz okolice Tržiča.

Povezovati Evropo

Ustanovitelj projekta je sicer slovenski poslovnež Igor Simčič, jadrnica pa naj bi bila tudi simbol močne in uspešne celine. Začetki projekta Esimit Europa sicer segajo v leto 1995, ko je Simčič, ko je vsak dan prestopal mejo med Slovenijo, kjer je živel, in Italijo, kjer je delal, pomislil, da bi prek jadralskega projekta simbolično zabrisal evropske meje. S podporo županov Nove Gorice in Gorice se je tako začel mednarodni projekt Esimit.

Edina, ki pluje pod zvezdo Evrope

Na podlagi vrhunskih športnih rezultatov je projekt pridobil podporo predsednika dežele Furlanije Julijske krajine in slovenskega ministra za zunanje zadeve ter se tako razširil na sodelovanje med Slovenijo in Italijo. Projekt je dokončno zajadral v povsem evropske vode leta 2002, ko je dobil pokroviteljstvo predsednika Evropskega parlamenta in s tem tudi pravico uporabljati evropske simbole – od takrat naprej je Esimit Europa edina jadrnica na svetu, ki ji je dovoljeno pluti pod evropsko zastavo.

Izbrana posadka

Na njene krovu je 18 jadralcev, ki prihajajo iz desetih evropskih držav. Njen skiper je dvakratni zmagovalec Pokala Amerike in štirikratni dobitnik olimpijskega odličja, Jochen Schümann, v posadki pa je tudi Slovenec, dobitnik dveh olimpijskih medalj, Vasilij Žbogar. Od krsta junija 2010 je Esimit Europa 2 na 25 nastopih 25-krat prva prečkala ciljno črto in postavila šest rekordov. Plovilo namreč doseže hitrost prek 38 vozlov (70 kilometorv na uro). Glavni sponzor jadrnice je globalno energetsko podjetje Gazprom, BMW pa je uradni partner, od leta 2013 tudi Adidas.

Pokrovitelj projekta Esimit Europa je José Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije, podpirata pa ga tudi Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta, in Sergej Lavrov, zunanji minister Ruske federacije.

Komentarjev 1
  • dragec 08:54 14.september 2013.

    mater, mora, da so ti člani posadke blazno bogati!