Slovenija
45 ogledov

Jaffa keksi ne škodijo zdravju

(Foto: shutterstock) Žurnal24 main
Analiza piškotov Jaffa, ki so jo opravili v Italiji, je pokazala, da piškoti, ki sta jih Hrvaška in Slovenija umaknili iz prodaje, niso škodljivi za zdravje ljudi.

Analiza piškotov Jaffa, ki so jo opravili v Italiji, je pokazala, da piškoti, ki sta jih Hrvaška in Slovenija umaknili iz prodaje, niso škodljivi za zdravje ljudi. V embalaži naj ne bi bilo škodljive snovi, poroča Press.

Težava v embalaži
Zdravstveni inšpektorat je januarja analiziral piškote Jaffa Cakes in ugotovil, da se v potiskani kartonski embalaži skriva visoka vrednost fotoiniciatorjev benzofenona in 4-metilbenzofenona. Snovi lahko iz kartonske embalaže prehajata v živilo, zato so iz prometa umaknili živila Jaffa Cakes z roki uporabe do 26. 2. 2011.

Zaradi ugotovitev zdravstvenega inšpektorata je Mercator, ki je uvoznik srbske blagovne znamke Crvenka, iz prodaje prostovoljno umaknil piškote Jaffa. Po njihovem zgledu so to naredili še Hrvati in Črnogorci.

Analiza v Italiji
Sporne piškote je Mercator  poslal še v analizo v Italijo, kjer so bilo ugotovili, da ne vsebujejo nezakonite količine benzofenona in 4-metilbenzofenona.
Predsednik Državne organizacije potrošnikov Srbije Goran Papović je povedal, da je takšen rezultat analize pričakoval in da kot kaže, želijo Slovenci na umazan in zahrbten način s tržišča odstraniti srbske proizvode, še piše Press.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.