Slovenija
27 ogledov

Jager bi plačal analizo zemlje

V predelovalni center Gokop v Dogošah so odpeljali več kot 18 tisoč ton zemeljsk Žurnal24 main
Dogoše. Izdelave ocene odpadka ni naročil nihče. Hlade napovedal tožbe proti Jagru in Auerju.

“Čakamo na izdelavo ocene odpadka za namene odlaganja, da vemo, kaj naj na deponiji s to zemljino, ki čaka na predelavo,” pojasnjuje Renato Hlade, zastopnik in solastnik podjetja Gokop, kjer leži več ton domnevno strupene zemlje.

Ni odstopil Auer Ampak Kos. “Ker je Auer na mestnem svetu večkrat povedal, da analizirane nevarne zemljine izvirajo z odlagališča, ki ga upravlja Snaga, je zavajal mestne svetnike, novinarje in širšo javnost, zato ga pozivam, naj odstopi kot predsednik odbora za komunalne in gospodarske javne družbe,” je dejal Gorazd Kos, mestni svetnik stranke Lipa, član odbora in predsednik skupščine Snaga. Auer na včerajšnjem odboru ni odstopil, zato je protestno odstopil Kos.

A ta ocena v Dogošah ni bila naročena, so včeraj sporočili iz podjetja Erico Velenje, inštituta za ekološke raziskave. “Oceno smo opravili v Celju in pokazala je, da zemljina ni primerna za vnos v tla z namenom nasipavanja, je pa primerna za odlaganje na odlagališču za nenevarne odpadke. V Dogošah nam ni ocene naročil nihče,” pojasnjuje Marko Mavec, direktor podjetja Erico Velenje.

Na okoljskem inšpektoratu pa so jasno zapisali, da je njihov inšpektor to oceno naročil že 28. julija, zato so izvajalca analiz – omenjeno velenjsko podjetje – pozvali, naj jo izdela. “Naročiti in plačati jo mora investitor, torej Harvey Norman,” dodaja Mavec. A v Harvey Normanu zatrjujejo, da opravljeni rezultati testiranj pri pristojnih inštitucijah niso pokazali nobenih preseganj mejnih vrednosti. Prav tako pravijo, da ne morejo jamčiti, da so bila testiranja narejena z njihovo odpadno zemljo, ki že eno leto leži na deponiji.

Hlade bo tožil
Renato Hlade pa je že napovedal, da bo še ta teden vložil tožbi proti Stojanu Auerju, prvemu možu Liste za pravičnost in razvoj, in Gregorju Jagru, kandidatu Zares za mariborskega župana, ki sta opozorila na domnevno dovažanje strupene zemlje z območja stare Cinkarne Celje v Dogoše. Hlade zatrjuje, da analize, ki jih ima, niso pokazale nobenih preseženih mejnih vrednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.