Slovenija
47 ogledov

Jakič bi šel na poligraf

Roman Jakič Saša Despot
Minister za obrambo Roman Jakič se namerava na Nacionalnem preiskovalnem uradu pozanimati, ali lahko prostovoljno opravi poligrafski test.

Zaveda se, da to v sodnem postopku ne šteje kot dokaz, a želi pokazati, da ima čisto vest. V zgodbi z Grepom se ne počuti krivega in meni, da je delal kot dober gospodar.

Kriminalisti so prejšnji teden pri Romanu Jakiču iskali dokaze kaznivih dejanj v škodo ljubljanske gospodarske družbe pri sklenitvi pogodb o najemu parkirnih prostorov v Stožicah.

Grep naj bi nagovoril ljubljansko občino, Zavod Tivoli oziroma kasnejši Javni zavod Šport Ljubljana in Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, da z njimi sklenejo pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov Stožice. Po sklenitvi te pogodbe je Grep lahko prejel posojilo od NLB. Jakič je v tistem času vodil Zavod Tivoli.

Izrazili so želje

Jakič je ob robu obiska na Kosovu pojasnil, da je občina pri pripravi sporazuma z Grepom povabila zavod, naj pove, kaj bodo potrebovali v centru Stožice. Izrazili so željo po dodatnih parkiriščih, prireditvenem prostoru in prostoru v trgovskem centru, kjer bi prodajali vstopnice.

To so si tudi izpogajali, je pojasnil. Pogodba pa ni bila realizirana, saj zasebni partner ni izpolnil svojega dela pogojev oziroma se ni vpisala etažna lastnina. "In tukaj se moja zgodba ustavi, na to, da je nekdo nesel neki papir na banko in da je banka glede na odložni pogoj odobrila kredit, pa jaz ne morem vplivati," je dejal.

Šel bo po dokumentacijo

Jakič namerava na zavod po dokumentacijo, da preiskovalcem pokaže, da ni bilo naklepa oziroma da bi on vedel, da gre za fiktivno pogodbo. "Če bi to vedel, bi pogodbo podpisal, s tem ne bi seznanil sveta zavoda in bi zgodba bila realizirana, tako pa sem se mesece pogajal," je še pojasnjeval svojo vlogo.

Vlada je zaradi te zgodbe pod pritiskom, priznava Jakič, a dodaja, da je pod različnimi pritiski že od samega imenovanja. Razume sicer, da preiskava pri njem "proizvaja neka nova vprašanja, ki jih koalicijski partnerji na žalost včasih prehitro komentirajo", namesto da bi njega poklicali in vprašali, za kaj gre.

Bratuškovi zaupa

Glede tega, ali se je PS pripravljena odreči obrambnemu resorju, Jakič pravi, da se bodo v novi koalicijski pogodbi definirale prioritete. Pri tem popolnoma zaupa predsednici vlade Alenki Bratušek, da bo pri morebitni širši rekonstrukciji "upoštevala vse elemente". Če bi se zgodilo, da obramba ne bo več v domeni PS, Jakič s tem nima težav.

Na vprašanje, kdo naj bo v prihodnje predsednik PS, pa Jakič ni odgovoril natančno. Rad bi videl sobivanje obeh linij, ki se po njegovem mnenju umetno napihuje, da se znotraj stranke ustvarja razdor.

Komentarjev 5
  • privat 09:38 05.januar 2014.

    prav sigurno ni delal ,ker ima preveč v svojem žepu! Res pa je da ni treba vse verjeti tudi policajem...nekateri policaji delajo po navodilih stricev iz ozadja ...Zato se vedno pravi ni kriv dokler se njemu krivica ne dokaže!!

  • Pepe007 08:56 20.december 2013.

    Ne dvomim, da sta po lastnem prepričanju imela čisto vest tudi Hitler in Milošević.

  • milek 08:50 20.december 2013.

    patološkemu lažnivcu, ki sanmemu sebi verjame, še poligraf ne pride do živega.