Slovenija
28 ogledov

Jakič: Falcon bo poletel z mano!

Roman Jakič Saša Despot
Roman Jakič je bil eno večjih presenečenj na kandidatni listi aktualnih ministrov. Kot pravi, je bila premierka tista, ki je izbrala najožje sodelavce v vladi, sam pa se, čeprav po izobrazbi ni obramboslovec, na obrambnem ministrstvu dobro počuti. Napovedal je, da bo "prebil psihološko mejo" in poletel s falconom.

Ena prvih odločitev novega obrambnega ministra, ki je na tej funkciji približno mesec dni, je torej, kaj storiti s falconom, letalom, ki po njegovih besedah "že deset let trohni v hangarju", kar je zanj nesprejemljivo in norčevanje iz davkoplačevalskega denarja. Zato je sklenil, da bo "falcon poletel z njim", in sicer verjetno že jeseni na obisk k eni od misij Slovenske vojske (SV) v tujino. Minister upa, da bo s tem k uporabi falcona spodbudil tudi predsednika države in predsednico vlade. Prav tako bi letalo lahko ponudili za prevoz delegacij preostalih članic Nata, istočasno pa bo letalo naprodaj, je še razmišljal minister.

Kot prvo nalogo preden je sprejel resor si je zadal, da se moras sodelavci. Pravi, da je znotraj hiše poiskal strokovnjake. Z izjemo enega sodelavca, ki skrbi za povezavo s stranko, pa ni nikogar od zunaj pripeljal nikogar.

Spregovoril je tudi o modernizaciji SV do leta 2025. "Menim, da so bile v preteklosti glede SV in njene opreme sprejete nekatere napačne politične odločitve. Lahko ste brali, da je SV prenovila in nadgradila tanke T-55, ki so se samo enkrat postavili v pregled, sicer so bili v garažah in jih danes opuščamo. SV gre v smeri iskanja niš. Mi smo članica Nata, nam ni treba kupovati nadzvočnih letal in zagotavljati varnosti zračnega prostora, ker nam to zagotavljajo naši zavezniki Italijani. V prihodnje bodo pri tem sodelovali tudi Madžari. Po tem, kar mi pravijo v vojski, nam tudi ni treba kupovati nekih težkih tankov. Če pa imamo dobro opremljeno pehoto in dobra oklepna vozila, ki jih ne raznese na prvi mini, na katero zapeljejo, in se specializiramo, ne potrebujemo velikih investicij."

Po njegovem mnenju je scanarij, da bi morali vrniti 30 patrij realen. "To pa zato, ker pogodba iz leta 2006 in pogodba o sporazumni prekinitvi te pogodbe iz leta 2012 vsebujeta protikorupcijski klavzuli. Po teh je že ob utemeljenem sumu, da je prišlo do nečednosti pri poslu, ta posel ničen. In če se izkaže, da je temu tako, odločitev sodišča na Dunaju pa to lahko prejudicira, je to možno. Kljub vsemu lahko počakamo pravnomočnost dunajske sodbe in kaj se bo zgodilo na našem sodišču."

Komentarjev 30
  • Luka Lovše 23:24 30.april 2013.

    Sem zaveden slovenc, sam Jla je vsaj delala na principu obrambe države, naša vojska (in seveda naš denar) pa rine v brezsmiselne vojne misije preko Nata: Kdo nas bo branil?, aja sam se znajdi:(

  • pikijakob 21:30 28.april 2013.

    ti imaš tudi pravi slovenski psevdonim....

  • Ronald Reagan 20:24 28.april 2013.

    saj je vseeno...pritepenec je. In kot tak je MANJ VREDEN od slehernega pravega Slovenca...ćefur JBG