Slovenija
20 ogledov

Jakič s falconom že v Libanonu

Jakič poletel s falconom
1/2
Reševalni pas/Twitter
Minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič sta se odpravila v Libanonu. Ob dnevu državnosti sta obiskala pripadnike 13. kontingenta Slovenske vojske v operaciji Unifil.

Konec aprila je obrambni minister Roman Jakič napovedal, da bo "falcon poletel z njim". Ko je sedel na ministrski stolček je bila namreč ena prvih odločitev, kaj storiti z državnim letalom, ki po njegovih besedah "že deset let trohni v hangarju", kar je zanj nesprejemljivo in norčevanje iz davkoplačevalskega denarja.

Takrat je sicer napovedal, da bo s falconom poletel jeseni, na obisk k eni od misij Slovenske vojske (SV) v tujino. A se je to zgodilo že prej, saj je že danes zjutraj z načelnikom generalštaba Slovenske vojske Dobranom Božičem poletel proti Libanonu. Tam sta ob dnevu državnosti obiskala pripadnike 13. kontingenta Slovenske vojske v operaciji Unifil.

Pred letom je Jakič razložil, da bo vlada uporabljala to letalo, ko bodo redne linije dražje oziroma ko ne bo možno priti na kraj v hitrem času. "Mi bomo za Vlado Republike Slovenije pripravili pravilnik o tem, kdo bo lahko uporabljal to letalo, in seveda tudi cenike. Ko bo letalo pripravljeno, ga bomo dali v program ATARES," je povedal.

Po letu, ob pristanku v Libanonu, je dejal, da je polet s falconom minil "hitro in mirno", glede njegove prihodnje uporabe pa je dejal, da ga v prihodnje najverjetneje ne bo uporabljal samo on, ampak "da ga bomo uporabljali državni organi, vlada, predsednik, pa tudi partnerji v EU in Natu. Računamo tudi na tovrstno uporabo letala".

Podpora in pohvala

Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, je namen obiska izkazati podporo in pohvalo slovenskim pripadnikom Unifila za njihovo dosedanje uspešno izpolnjevanje nalog ter jim prenesti spodbudna sporočila in dobre želje za delo v prihodnje.

Jakič in Božič se bosta sestala tudi s poveljnikom Unifila-Zahod v Shami in namestnikom poveljnika sil Unifil v Naquori, s katerima bosta izmenjala stališča glede vpliva državljanske vojne v Siriji na delovanje Unifila ter na varnostno situacijo v Libanonu.

Let s potniki sklepni del šolanja pilotov

Unifil je operacija ZN za vzdrževanje miru in varnosti na mejnem območju med Libanonom in Izraelom oziroma za nadzor premirja med Izraelom in šiitskim libanonskim gibanjem Hezbolah. Slovenskemu kontingentu s 14 pripadniki poveljuje podpolkovnik Andrej Jančevski.

Delegacija bo v Libanon letela z letalom falcon. Kot so sporočili z Morsa, bo let opravljen v okviru sklepnega dela šolanja pilotov, ki zahteva tudi let s potniki. Falcon je sicer je od 1. januarja letos v upravljanju Morsa.

Komentarjev 6
  • cuc 12:27 27.junij 2013.

    "Slovenija ne potrebuje svoje vojske” je izjavil človek, ki je danes minister za obrambo Republike Slovenije?????

  • janban 07:53 27.junij 2013.

    mogoče se bo pa med drugim letom, ko bo šimpanz s seboj povabil se mentorja zokuna in pa palčka z murgelj!

  • Ferluci 10:55 26.junij 2013.

    Škoda, da se ta falcon med leton ni pokvaril.