Slovenija
13 ogledov

Jaklič druga izjema po Titovi?

Marko Jaklič (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
V ponedeljek bo vseeno dobil večinsko podporo za direktorja Lekarne Ljubljana.

Marko Jaklič bo še štiri leta direktor Lekarne Ljubljana (LL), če bo v ponedeljek na seji mestnega sveta Lista Zorana Jankovića (LZJ) delovala kot glasovalni stroj. “Načeloma velja, da bomo v svetniškem klubu LZJ glasovali za,” pravi Matic Bizjak iz LZJ. Ta ima po novem 23 svetnikov v 45-članskem mestnem svetu, ker Aleš Čerin, ki začasno opravlja funkcijo župana, ne more glasovati in ker ga ne bo nihče nadomestil, pravi Matjaž Bregar, vodja službe za organizacijo dela mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (MOL). A morda bo to eden od redkih primerov, ko vsi Jankovićevi le ne bodo enotni – podoben primer se je zgodil v prejšnjem mandatu, ko Andrej Rus ni podprl imenovanja nekdanje Titove ceste.

Milena Mileva Blažič namreč pravi: “Delam na Univerzi v Ljubljani, kjer velja etični kodeks. Sem za upoštevanje kodeksa na univerzi in v javni upravi dosledno za vse.” S tem je namignila, da Jakliča morda ne bo podprla, ker mu je senat ekonomske fakultete (EF) v Ljubljani zaradi plagiata odvzel naslov magistra.

“To veliko pove o človeku”

“Mene kot akademskega človeka zelo moti, da je senat EF ugotovil, da je tako rekoč goljufal pri magisteriju. To mi veliko pove o človeku,” opozarja Slavko Ziherl, svetnik LDS, ki ga zaradi bolezni na seji ne bo. Dodaja, da argument nekdanjega župana Zorana Jankovića, da magisterij ni pogoj za mesto direktorja LL, v tem primeru ne zdrži, ker gre za etična načela.

Podobne pomisleke imajo tudi drugi opozicijski svetniki, zato Jakliča ne bodo podprli SDS, NSi, Zeleni Slovenije in Desus, ki imajo skupaj 15 glasov. Edini, ki se še niso odločili, so štirje svetniki SD. “Odločitev bo znana tik pred sejo,” pravi Metka Tekavčič. Neuradno so pri SD v precepu, ker ima Jaklič dobre poslovne rezultate v LL in ker sta bila njegova protikandidata slaba. Zato naj bi bila najverjetnejša možnost, da se bodo glasovanja vzdržali.

Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) Jakliču očita ustanovitev LL Grosista: “S tem presegajo dimenzijo javne službe. Grosist bi moral biti samo oddelek znotraj LL.” V NSi pa dodajajo: “Sporno je, da je za direktorja javnega podjetja imenovan nekdo, pri katerem so bila ugotovljena protipravna dejanja. Neprestano smo opozarjali tudi na pravno dvomljivo ustanavljanje LL Grosista, na sporne lekarniške posle in vrsto drugih nepravilnosti. Tistih, ki so ga podprli, vse to očitno ne moti, pa bi jih moralo.”

Komentarjev 4
  • jaki 18:34 11.januar 2012.

    pitaj "gradonačelnika"!

  • tralala 14:00 11.januar 2012.

    se strinjam.

  • Trsten 09:41 11.januar 2012.

    Kdo so ljudje, ki bodo podprli goljufa za direktorja??????Tudi sami so goljufu in ni jih sram.