Slovenija
60 ogledov

Jaklič preplonkal magistrsko nalogo?

Žurnal24 main
Direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič naj bi prepisal svojo magistrsko nalogo. Sam očitke zavrača. Šlo naj bi za plagiat analize, ki jo je za Vzajemno pripravil Mičo Mrkaić. Oba zbirata dokumentacijo.

Marku Jakliču, direktorju javnega zavoda Lekarna Ljubljana, očitajo, da je njegovo magistrsko delo plagiat analize lekarniške dejavnosti, ki jo je leta 2005 za zavarovalnico Vzajemna pripravil ekonomist Mičo Mrkaić, za delo pa je dobil 3.756 evrov, kot so v četrtek poročali v oddaji Svet. Jakličeva magistrska naloga naj bi vsebovala povsem enake stavke, strani in izračune.

Jaklič plagiatorstvo zanika
"Trenutno zbiram dokumentacijo izpred šestih let v zvezi s svojim magistrskim delom Tržne neučinkovitosti in reguliranje trgov zdravstvenih storitev: primer lekarniških storitev v Sloveniji. Dispozicija mojega magistrskega dela je bila časovno pripravljena bistveno pred analizo, ki jo je podpisal gospod Mrkaić," je za STA dejal Jaklič.

Plagiatorstvo v splošnem je, ko si nekdo prisvoji delo nekoga drugega in ga prikaže kot svojega lastnega.
Aljoša Valentinčič

Pojasnil je še, da je Mrkaić v analizi uporabil njegovo še nedokončano magistrsko delo. "Razlog za takšno odločitev je bil v tem, da smo na ta način moje magistrsko delo lahko uporabili tudi v postopkih, ki smo jih takrat proti lekarnam sprožili pred uradom za varstvo konkurence," je dodal Jaklič, ki je bil takrat predsednik uprave Vzajemne. Dejal je še, da bi tako analizo tudi sicer težko pripravil kdorkoli drug, saj so namreč podatke za pripravo imeli le na Vzajemni, ki jo je vodil.

Tudi Mrkaić zbira dokumente
Mrkaić je v pisnem odgovoru pojasnil, da je pri pripravi analize sodelovalo več ljudi. "Trenutno sem v fazi zbiranja vseh dokumentov, ki bodo natanko pojasnili časovnico nastanka študije in vprašanja glede avtorstva," je zapisal.

Jaklič: Potrebno je pazljivo branje
Kot je Jaklič dejal za Finance, je Mrkaić opravil samo recenzijo, ker so dokument uporabili za poslovno odločanje. Zato naj bi tudi obstajale razlike med njegovim magistrskim delom in Mrkaićevo analizo, potrebno ju je le pazljivo prebrati. Jaklič je tudi povedal, da je na svoje delo ponosen, saj so z njim uspeli zaustaviti lekarne, ki so hotele Vzajemni zaračunavati višje cene za zdravila.

Sum bodo preiskovali "nekaj mesecev"
Ali gre v nalogi res za plagiat, bo poskušal ugotoviti tudi prodekan za znanstveno-raziskovalno delo in doktorski študij na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani Aljoša Valentinčič. Senat bo oblikoval komisijo dveh visokošolskih učiteljev, ki bosta podala mnenje o utemeljenosti suma plagiatorstva in Jakliča tudi zaslišala. Po besedah Valentinčiča bo komisija svoje delo opravila v nekaj mesecih.

Poudaril je še, da se v praksi presoja vsak primer suma posebej. In tu je pomembna strokovna komisija, ki presodi, ali med dvema prispevkoma obstaja ujemanje le zato, ker navajata iste dokumente in uporabljata podobne fraze, ali pa gre dejansko za prisvajanje.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.