Slovenija
129 ogledov

Jakomin iz policije na komunalo

Žurnal24 main
Na generalni policijski upravi so nam potrdili, da je odstopil direktor policijske uprave Koper Iztok Jakomin. Po neuradnih podatkih naj bi zasedel položaj prvega moža koprske komunale.

Da Iztok Jakomin resnično odhaja, so potrdili tudi na policijski upravi v Kopru: "Svojim najožjim sodelavcem je to povedal včeraj, razlog je osebne narave."

Konkretnih razlogov za odločitev niso razkrili, zanikajo pa govorice, da se bo Jakomin zaposlil v koprski komunali (njenega direktorja Primoža Turšiča, sicer svaka koprskega župana Borisa Popoviča, so s položaja "odstrelili" v začetku tedna). Prav tako zanikajo ugibanja, da se namerava pridružiti odvetniku Franciju Matozu.

Iztok Jakomin ima sicer 27 let delovne dobe, iz policije pa se poslavlja že s ponedeljkom. Izjave o svoji odločitvi za Žurnal ni želel dati.

Je na njegovo odločitev vplival Kos?
Med razlogi, ki bi lahko povzročili njegov sloves iz policijskih vrst, sogovorniki omenjajo očitke protikorupcijske komisije Draga Kosa o korupciji v policiji oziroma domnevne nepravilnosti pri razporejanju in premeščanju javnih uslužbencev policije. "Inšpektorica je preverila zakonitost približno sto izdanih individualnih pravnih aktov z namenom ugotovitve skladnosti izdanih aktov z veljavnimi predpisi, ki urejajo pravice in obveznosti iz delovnega razmerja zaposlenih v državni upravi."

"Pri izdaji individualnih pravnih aktov, povezanih s premestitvami javnih uslužbencev, in aktov, ki se nanašajo na imenovanje oziroma napredovanje v višji uradniški naziv, ni ugotovila nepravilnosti, zato tudi ni predlagala nobenih ukrepov za odpravo nepravilnosti," pa se glasi odgovor generalne policijske uprave na naše vprašanje, koliko od teh stotih pregledanih pogodb je bilo podpisanih na koprski upravi.

Med razlogi za Jakominov presenetljivi odstop pa sogovorniki omenjajo tudi, da je najverjetneje imel dovolj neodločnosti notranjega ministra Mateja in premierja Janše pri vprašanju meje ob Dragonji in ni bil več pripravljen požirati očitkov glede nereagiranja policistov pri prehajanju meje oziroma dostopu do bivališča Joška Jorasa.

Na koprski policijski upravi še trdijo, da Jakomin pravzaprav še ne ve natančno, kje bo delal v prihodnje. Eden od njegovih znancev pa nam je danes v neuradnem pogovoru povedal, da je sam Jakominu odsvetoval odstop na polovici mandata. Jakomin je sicer policijsko upravo Koper vodil dve leti in pol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.