Slovenija
9 ogledov

Jalovo lobiranje Pahorja

Koalicijski četvorček je že zdaj le še trojček, po prihodnjih referendumih pa na Žurnal24 main
DeSUS vztraja pri nasprotovanju zamrznitvi rasti pokojnin. Na sestanku DeSUS-a, predsednika vlade in treh ministrov rešitve niso našli.
 

Brez hitrih sprememb

Direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo Peter Pogačar je pri predstavitvi možnih rešitev pokojninskega sistema v razpravi v organizaciji Socialne zbornice Slovenije zagotovil, da bodo prehodna obdobja dovolj dolga. "Nič drastičnega se ne bo spremenilo čez noč. Nobena panika ni potrebna," je dejal. Do sprememb naj bi prihajalo s čim širšim družbenim konsenzom, med cilji pa je izpostavil dolgoročno finančno vzdržnost pokojninskega sistema.

Poleg premierja Boruta Pahorja so se seje izvršilnega odbora DeSUS-a udeležili tudi finančni minister Franci Križanič, minister za razvoj Mitja Gaspari in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

''Če pride do odločitve o zamrznitvi pokojnin, to pomeni začetek politične krize v državi,'' je dejal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Po njegovih besedah obstaja celo nevarnost predčasnih volitev, čeprav se bodo pogajanja nadaljevala.

Na vladi zato jutri ne bo točke o proračunu, možna pa je izredna seja vlade o proračunu v torek.

Na vprašanje, ali bo vlada vztrajala pri zamrznitvi pokojnin, pa je Križanič pred sejo odgovoril, da je vse odvisno od socialnih partnerjev in razmer. Mnenja članov IO DeSUS o tem, ali naj stranka v skrajnem primeru pristane na zamrznitev pokojnin ali naj izstopi iz koalicije, naj bi bila deljena.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.