Slovenija
43 ogledov

Jamčijo iz proračuna

Delavci SCT Saša Despot
Jamstveni sklad. Izpraznjeno blagajno napolnili iz proračuna. Letos bo izplačal okoli 13 milijonov evrov.

“Septembrsko izplačilo bo najvišje mesečno izplačilo upravičencem jamstvenega sklada v letu 2012,” so povedali na Jamstvenem in preživninskem skladu RS. Konec meseca bodo najmanj 935 delavcem, ki že imajo dokončne odločbe, izplačali skupaj 3,2 milijona evrov.

Že konec avgusta je bila blagajna sklada skoraj prazna. Do takrat je bilo 2.269 upravičencem že izplačanih 6,7 milijona evrov od 7,5 milijona evrov, kolikor jih je dobil sklad v začetku leta. Direktor sklada Aleš Marinček je povedal, da izplačila niso ogrožena: “Na vladi je bil sprejet finančni načrt, izplačila niso bila nikoli pod vprašajem.” Za izplačila upravičencem bodo tako do konca leta sredstva zagotovljena iz proračuna RS, so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Za septembrsko izplačilo bodo iz proračuna zagotovili 2,3 milijona evrov, preostanek pa iz izterjanega v stečajih.

Konec septembra bodo denar dobili delavci iz 19 podjetij v stečaju. Največ iz Primorja Ajdovščina (632), podjetja LID iz Celja (111) in slovenjebistriškega Almonta (102). Marinček je dejal, da ne morejo povedati, koliko denarja bodo do konca leta potrebovali, saj lahko le sledijo medijem glede napovedanih stečajev. Tako še pričakujejo zahteve okoli tristo delavcev Kraškega zidarja.

Komentarjev 1
  • dragec 09:13 21.september 2012.

    kako pogrešam slike gradbenih delavcev z veselimi obrazi na velikih gradbiščih!