Slovenija
26 ogledov

Jamnik: Priznajte in si olajšajte vest

Žurnal24 main
Olajšajte si vest in razkrijte dogajanje, je vodja policijske preiskave o povojnih pobojih Pavel Jamnik pozval priče, naj sporočijo podatke o pobojih v Barbara rovu.

Jamnik, ki vodi policijsko akcijo Sprava, meni, da je še vedno živih nekaj ljudi, ki so sodelovali pri povojnih pobojih, po njegovih besedah pa "bodo mogoče zaključili svojo pot nekoliko lažje, če bodo razkrili te stvari".

Čeprav je poziv storilcem nenavaden, je tudi preiskava povojnih pobojev nenavadna in nekonvencionalna, pravi vodja preiskave Pavel Jamnik.  © Bobo

 
Policija je, pravi Jamnik, prav zato v sredo pozvala ljudi, naj jim kdorkoli, ki ima podatke o dogajanju v Barbara rovu, to sporoči. "Čeprav je to nenavaden poziv, je tudi preiskava povojnih pobojev nenavadna in nekonvencionalna preiskava," je dodal.

Hkrati je poziv še zadnja možnost, da bi prišli do uporabnih podatkov, ki jih je še mogoče preveriti, je poudaril.

Direktor Muzeja novejše zgodovine Jože Dežman pa je dodal, da so imeli do zdaj že vsaj pet primerov, "ko so prišli podatki o kraju prikritega grobišča na smrtni postelji pri slovesu od življenja" . Po njegovih besedah ne bi našli grobišča na Storžiču, "če ne bi mati na smrtni postelji svojemu sinu povedala, kje je prikrito grobišče" .

Dežman je še povedal, da so po odkritju posmrtnih ostankov v Barbara rovu prejeli elektronski sporočili, "eno je od gospe iz Litije, ki išče dedka, drugo je opozorilo nekega človeka o grobišču v Rimskih Toplicah" . "Tak dogodek sproži bolečino in intenzivno razpravo," je poudaril.

 

Doslej dve ovadbi

Policija je proti znanim osumljencem v akciji Sprava do zdaj vložila dve kazenski ovadbi, so sporočili z generalne policijske uprave. Pri eni je bila pobuda za uvedbo preiskave, ki je bila dana s strani tožilstva, zavržena zaradi pomanjkanja dokazov (primer Mitje Ribičiča, op. p.), pri drugi dokončne odločitve o uvedbi preiskave od leta 2007 še ni, ugotavljajo na policiji.

Jamnik je med "klice ljudi, ki nam bi radi pomagali" , uvrstil tudi ovadbo, ki jo je v zvezi s pobojem v Barbara rovu vložil Roman Leljak , navedbe v njegovi ovadbi pa bodo preverili. Zaenkrat v zvezi s prikritimi grobišči v Zaplani, Mariboru, Celju, na Pohorju in Lescah še niso zbrali dokazov, ki bi kogarkoli tako obremenili, da bi lahko vložili kazensko ovadbo.

Povojne poboje namreč spremlja konspiracija, brisanje sledov in uničevanje dokumentacije . "Dokazi , ki temeljijo na ustnih virih, so za kazenski pregon domnevnih storilcev premalo, listinske dokumentacije pa ni," trdi Jamnik.

"Za kazenski postopek je uporabna le izjava in vedenje ljudi, ki so sodelovali pri pobojih. Tisti, ki so sodelovali pri izvedbi, pa ne govorijo. Mogoče bo kdo le zbral pogum in povedal kakšno stvar," upa vodja akcije Sprava.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je dejal, da sam nima podatkov o postopkih na tožilstvu, zato pa je navedel besede generalne državne tožilke Barbare Brezigar , da bo storila vse za odkritje krivcev, kljub morebitnemu uničenju dokazov in oddaljenosti dogodka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.