Slovenija
27 ogledov

Jamstvenemu skladu denarja ne bo zmanjkalo

Denar, evro, evri Shutterstock
Za vsa izplačila upravičencem Jamstvenega in preživninskega sklada RS je bilo letos namenjenih 7,5 milijona evrov, do konca leta pa bi bilo lahko iz proračuna potrebnih še najmanj 3,1 milijona evrov, je povedal predstavnik sklada Aleš Marinček.

"Sredstva, ki so nam bila dodeljena na začetku tega leta, tako kot lani za izplačila upravičencem ne bodo zadoščala, dodatna sredstva pa bo zagotovilo ministrstvo za delo oziroma proračun," je pojasnil Marinček.

Kot je povedal, sklad glede na položaj oziroma število upravičencev zaprosi vladni resor za delo, družino in socialne zadeve za dodatna sredstva, ministrstvo pa jim jih zagotovi. "Do zdaj je bilo še vedno tako in ni razloga, da ne bi bilo tudi zdaj," je dejal.

Ob tem je spomnil, da je sklad lani upravičencem izplačal rekordno vsoto, ki je močno presegla znesek, predviden v začetku leta, pa izplačila tudi tedaj niso bila nikoli pod vprašajem.

"Denarja nam je zmanjkalo bistveno prej kot letos, če nam ga bo," je dodal.

Na ministrstvu za delo so pozneje za STA pojasnili, da bo glede na ocene sklada "od septembra do decembra letošnjega leta potrebnih dodatnih 3,2 milijona evrov za izplačilo 1.400 upravičencem". "Manjkajoča sredstva bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zagotovilo v svojem finančnem načrtu ali pa iz proračunske rezerve ministrstva za finance," so napovedali.

Za prejete vloge dovolj sredstev

Sklad ima po Marinčkovih besedah za vloge, ki so že pri njih, dovolj sredstev, po stečaju gradbenega podjetja Kraški zidar pa ga najverjetneje čakajo veliki izdatki.

Če bodo namreč delavci tega propadlega gradbenika uveljavljali maksimalno višino pravic iz jamstvenega sklada, ki znaša 4,5 minimalne plače na delavca, bo skupno izplačilo znašalo približno 1,1 milijona evrov,  poroča časnik Delo.

Natančna vsota nadomestil delavcem bo sicer znana, ko bo sklad prejel zadnje zahtevke delavcev in podatke stečajnega upravitelja, tako da bo denar na računih delavcev predvidoma šele novembra.

Letos je bilo za vsa izplačila upravičencem jamstvenega sklada namenjenih 7,5 milijona evrov.

Do konca avgusta bo porabljenih že slabih 6,7 milijona evrov, ki jih bodo razdelili med 2.269 upravičencev.

Od tega bo šlo 5,5 milijona evrov iz proračuna, preostalo pa bodo predstavljala vračila iz stečajne mase.

Lani izplačali slabih 20,6 milijona evrov

Po izračunih uslužbencev sklada, ki jih povzema Delo, bo do konca leta v proračunu na voljo manj kot dva milijona evrov, ki jih bodo v celoti porabili za del izplačila konec septembra, za izplačila od oktobra do konca leta pa bo treba iz proračuna zagotoviti dodatna sredstva, ki bi po zdaj znanih podatkih znašala najmanj 3,1 milijona evrov.

Lani so medtem iz sklada izplačali 7.205 upravičencev v višini slabih 20,6 milijona evrov, leta 2010 so izplačila za 4.098 upravičencev znašala dobrih 11,3 milijona evrov, zadnje leto pred krizo, leta 2008, pa je 849.295 evrov prejelo 448 upravičencev.

Povprečno neto izplačilo sklada na upravičenca je letos znašalo 1.687,13 evra, lani 1.640,75 evra, leta 2010 1.583,31 evra, leta 2008 pa 1.099,08 evra, piše Delo.

Komentarjev 2
  • privat 16:02 21.avgust 2012.

    kje je denar pridejo tudi stari politiki...bomo videli če res nebo zmanjkalo denarja

  • drmr1980 14:48 21.avgust 2012.

    Drnovšek je skupaj z svojim sočelavim kolegom odgovoren, da je Slovenija tam kjer je, prav tako tudi vse ovce, ki ste čelavca podpirali oz. podpirate vladajočega čelota... To sta dva navadna kriminalca in brezvestna zločinca!!!Eden se že cvre v ...prikaži več peklu, drugi pa bo slej ko prej njegov sosed...