Slovenija
25 ogledov

Jančič kršil novinarski kodeks

Jančič ni niti v svojem odgovoru niti na javni obravnavi ponudil prepričljivih d Žurnal24 main
Novinarsko razsodišče je v primeru predsednika Sindikata novinarjev Slovenije Iztoka Jurančiča proti uredniku Dela Petru Jančiču razsodilo, da je slednji kršil kodeks novinarjev.

Peter Jančič je v komentarju Dela z naslovom Bedna tekma z neresnično trditvijo kršil 1. člen kodeksa in 3. člen, ker pri trditvi ni opozoril, da gre za domnevo ali ugibanje. Častno razsodišče je pritrdilo Iztoku Jurančiču, da je Peter Jančič kršil 1. člen kodeksa, ko je zapisal, da poskušajo nekateri na vrhu društva in sindikata novinarjev javnost prepričati, da so uredniki, ki so v zadnjem letu prevzeli pomembne položaje v tisku, nazorsko desni in da so zato mediji, ki jih vodijo, neverodostojni.

Ker je Jančič v članku zgolj domneval, da se je vodstvo sindikata strinjalo z društvom novinarjem, bi moral v skladu s 3. členom kodeksa bralce na to opozoriti ali pa domnevo preveriti pri Jurančiču. Ker tega ni storil, je kršil tudi 3. člen kodeksa.

Častno razsodišče pa ni pritrdilo Jurančičevemu mnenju, da je Jančič kršil 12. in 19. člen kodeksa, ki novinarje zavezujeta, da morajo v svojem prispevku pojasniti, če so vpleteni v dogajanja, o katerih poročajo, in neizogibne konflikte interesov razkriti javnosti. Tudi očitanega 11. člena kodeksa Jančič ni kršil, saj je jasno, da je šlo v omenjenem primeru za komentar.

Jančič je povedal, da je šlo za komentar, v katerem je javnost opozoril na neresnične trditve vodstva društva in sindikata o domnevno neprofesionalnem ravnanju v časniku Delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.