Slovenija
8742 ogledov

Janez Cigler Kralj o ukrepih, ki sledijo

Janez Cigler Kralj Tamino Petelinšek/STA
Minister za delo, družino in socialne zadeve o PKP 8 in napovedani nezaupnici vladi.

Janez Cigler Kralj je na današnji dopoldanski novinarski konferenci uvodoma poudaril, da nastopa tako kot minister kot tudi podpredsednik stranke Nova Slovenija. 

Pokomentiral je namreč aktualno politično dogajanje v državi. "V N.Si težko ocenimo, kdaj bo vložena nezaupnica. Večkrat je bila napovedana, nazadnje za danes, ampak do tega trenutka še ne vemo, ali bo dejansko vložena," je povedal Cigler Kralj. 

"V N.Si tudi težko rečemo, da gre pri tem za neko odgovorno politiko, resen pristop k urejanju skupnih zadev," je poudaril in dodal, da je ne le vlada, državni zbor in celotna politika, pač pa celotna država trenutno v izredno težkih okoliščinah in da smo "pandemsko izčrpani". 

"Torej v teh težkih časih se spotikajo v aktualno vlado, kar ni odgovorna in zrela olitika. Lahko opazujemo države z razvito demokracijo, kjer se zadev drugače lotevajo. Stopajo skupaj in konstruktivno iščejo ukrepe." 

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Slovenija Zadnji podatki nas lahko veselijo

PKP 8 ponuja dve glavni rešitvi 

Cigler Kralj je predstavil nekaj usmeritev priprave osmega protikoronskega zakona, ki naj bi bil po njegovih besedah že bolj konkretno znan sredi prihodnjega tedna. 

Ponujal naj bi dve glavni rešitvi; v prvi vrsti naj bi omogočal čakanje na delo doma tudi po 31. januarju, in sicer vsaj do konca aprila. "Ta ukrep je zelo pomemben, mnogim pojetjem, ki trenutno ne morejo zagotavljati delo, pomaga ohranjati delona mesta, da bodo lahko svoj delovni proces hitreje zagnali takrat, ko bo epidemije konec."

Drugi ključni ukrep za pomoč gospodarstvu pa bo po ministrovih besedah refundacija, subvencija dviga minimalne plače. "Po zakonu se bo ta z 31. januarjem povečala. Gospodarstvu bomo pomagali nositi to breme. Ne smemo spregledati zaposlenih, ki si zaslužijo za pošteno delo dostojno plačilo, neto plače v Sloveniji so prenizke, po drugi strani pa ne smemo spregledati delodajalcev, ki bodo gotovo nosili težji del dviga minimalnih plač." 

Minister glede subvencij za dvig minimalnih plač ni govoril konkretneje. "V teh dneh še preučujemo predloge, vlada se glede načina povrnitve še odloča." 

"V N.Si imamo pri tem jasen predlog, da se v naslednji fazi vse davčno razbremeni, ljudem bi ostalo več, delodajalci pa ne bi bili dodatno obremenjeni," je sklenil Janez Cigler Kralj. 

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Zdravje Kacin: To bo kampanja, kakršne v Sloveniji še ni bilo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Pepi 18:01 15.januar 2021.

    Banda pokvarjena lažnjiva,so govoril-obljubljal,da bo vsak zaposleni delavec v Sloveniji,ki je redno zaposlen dobil 200 z besedo dvesto evrov dodatka,naj mi pokažejo,naj malo preverijo,naj odvzamejo farjem,pa naj dajo delavcem tisto kar so jim obljubili,šee enkrat BANDA POKVARJENA

  • Avatar Leon
    Leon 16:00 15.januar 2021.

    Pogrešam izjavo Tonina za rešitev krize in Pahorja s preletom bombnikov nad kriznimi območji . To bi gotovo ubilo virus .

  • Avatar MS
    MS 14:41 15.januar 2021.

    Naša sokomentatorka ovca je baje včeraj hospitlizirana!