Slovenija
3442 ogledov

Janez Janša: "Danes je bil storjen prvi korak"

Janez Janša
1/16
Anže Petkovšek Na novo izvoljeni predsednik 14. slovenske vlade Janez Janša.
Janeza Janšo je podprlo 52 poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna.

Janez Janša je po izvolitvi že zaprisegel kot novi predsednik vlade. "Spoštovani zbor, najlepša hvala za zaupanje. Hvala za zaupanje tudi vsem, ki so na zadnjih državnozborskih volitvah glasovali za SDS in tudi ostale tri stranke, s katerimi smo uspeli sestaviti večinsko koalicijo. Zavedamo se, da so pred nami pomembni izzivi, hkrati pa smo prepričani, da smo te izzive z odgovornim upravljanjem z državo in s povezovalno politiko sposobni premagati," je v prvem nagovoru po izvolitvi dejal Janez Janša.

"Danes je bil storjen prvi korak. Pričakujem, da bom lahko v relativno kratkem času pred ta visoki zbor prinesel kandidatno listo za novo vlado. Upam, da bo kvalitetna. Kar se tiče SDS, bomo zagotovo predlagali ljudi, ki imajo izkušnje, ne samo z vodenjem Vlade RS, ampak tudi izkušnje iz zadnjega predsedovanja EU, ker je to izziv, ki nas čaka v preostanku tega mandata."

Prisotnim se je zahvalil za konstruktivno razpravo. "Za nami so ure govorjenja, pred nami pa dnevi naporov in dela za skupno dobro," je še dodal. 

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Na novo izvoljeni predsednik 14. slovenske vlade Janez Janša. Anže Petkovšek

Janez Janša je tako potrjen za mandatarja 14. slovenske vlade. Koalicijo, ki bo oblikovala novo ministrsko ekipo, bodo sestavljale stranke SDS, SMC, DeSUS in NSi. Med programskimi cilji je Janša v predstavitvi kandidature izpostavil debirokratizacijo, decentralizacijo in ustanovitev demografskega sklada, med vidnejšimi cilji koalicijske pogodbe pa so še uvedba naborniškega sistema, več denarja za občine, nekatere ugodnosti za družine in zakonska ureditev dolgotrajne oskrbe.

Židan izpolnil obljubo

"Glede na razvoj političnih dogodkov sem podal odstopno izjavo z mesta predsednika državnega zbora," je dejal ob nagovoru poslancev. Židan je to napovedal že pred dnevi, saj je ocenil, da je to korektno ob nastanku neke druge politične večine, ki mora imeti svojega predsednika državnega zbora. Novi koaliciji je zaželel modrosti pri sprejemanju odločitev v dobrobit Slovenije. 

Ugotavljal je, da v letu in pol ni bi bilo mogoče narediti vsega želenega, med dosežki pa je izpostavil sprejetje zakona o državnem zboru in obnovo male parlamentarne dvorane. Poudaril je tudi pomen mednarodne dejavnost DZ in opomnil, da so mednarodni stiki še posebej pomembni sedaj, ko se Slovenija pripravlja na predsedovanje Svetu Evropske unije. Obžaloval je, da nekaterih stvari niso uspeli dokončati. Med njimi je izpostavil sprejem etičnega kodeksa.

Dejan Židan | Avtor: Anže Petkovšek Odstop predsednika državnega zbora, Dejan Židan. Anže Petkovšek

V svojem nagovoru se je zahvalil vsem za sodelovanje, še posebej generalni sekretarki državnega zbora in zaposlenim v državnem zboru. Izpostavil je tudi stvari, ki so bile v zadnjem letu in pol narejene. 

Mesto predsednika državnega zbora bo po novem pripadlo SMC. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič bi po nekaterih informacijah utegnil biti kandidat za predsednika državnega zbora, a tega danes še ni želel razkriti. 

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Na novo izvoljeni predsednik 14. slovenske vlade Janez Janša. Anže Petkovšek

Prve čestitke iz tujine
Med prvimi je novemu predsedniku vlade čestital madžarski premier Viktor Orban. "Čestitke Janezu Janši. Srečno, prijatelj moj," je na Facebooku zapisal Orban. Njegova stranka Fidesz je, tako kot SDS, NSi in zunajparlamentarna SLS, članica EPP.

Novemu slovenskemu premierju je čestital tudi vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Weber. "Prepričani smo, da boste oblikovali močno proevropsko vlado za uspešno Slovenijo," je zapisal na Twitterju.

Janša začenja tretji mandat

Državni zbor je tako Janši danes podelil tretji premierski mandat. Prvič se je na čelo vlade zavihtel decembra 2004, vlada pa je štiriletni mandat dokončala v nespremenjeni koalicijski sestavi. Druga Janševa vlada je delovala od februarja 2012 do marca 2013.

Nova priložnost, da poskusi oblikovati vladno koalicijo, se je SDS ponudila po odstopu Marjana Šarca, ki je od zadnjih državnozborskih volitev vodil manjšinsko vlado. Janši namreč po volitvah, na katerih je 3. junija 2018 SDS slavila kot relativna zmagovalka, ob strankarskem zavračanju sodelovanja to ni uspelo, tokrat pa so k pogovorom o sodelovanju poleg NSi pristopili tudi v SMC in DeSUS.

Prvaki SDS, SMC, NSi in DeSUS so koalicijsko pogodbo podpisali približno mesec dni po Šarčevem odstopu, prejšnji torek, dan zatem pa je predsednik republike Borut Pahor državnemu zboru Janšo predlagal za novega predsednika vlade.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • rok50 15:23 04.marec 2020.

    Katastrofa koga so izbral bols da sploh nimamo predsednika vlade kok tega naj gre ze v pokoj pa naj pusti mlade da ustvarjajo ne pa ta sam da bo ceuv zivljenje dobivu placo od davko plecevalcov a nima dost

  • rok50 15:21 04.marec 2020.

    Ta nasa drzava je katastrofa noben ga vidt ne more on ga dajo pa za predsednika vlade k da se norca delajo iz nas slovencov

  • maresem 10:09 04.marec 2020.

    Govna komunajzarska, a so vam dvignili honorarje za komentarje? Na vašem mestu bi se šel jokcat h kriminalcu na Dedinje.