Slovenija
27 ogledov

Janez Janša: Ko vlada zaide v težave, se spravijo na SDS

Janez Janša Žurnal24 main
Preiskava na sedežu SDS v zvezi s poslancem Andrejem Šircljem je grob napad na stranko, in to v času, ko ima ta visoko javno podporo, je v pogovoru za TV Slovenija dejal predsednik SDS Janez Janša. Vedno, ko vladajoča ekipa zaide v težave, po besedah Janše nekdo poskrbi za to, da se "zlorabijo državne institucije", zato da se spravijo na SDS.

Spravili bi se tudi na koga drugega, če bi bil enaka realna alternativa temu sistemu, meni prvak SDS.

V SDS so sicer že začeli postopek evidentiranja kandidatov za prihodnje volitve v DZ. Razlog, da so se za ta korak odločili že zdaj, je po besedah Janše v presenečenju, ki se je zgodilo lani. Še na evropskih volitvah ni nihče govoril o kakšnih predčasnih volitvah, stranka, ki je potem na predčasnih volitvah zmagala, pa sploh še ni obstajala, je pojasnil.

Spomnil je, da je bil nekaj dni pred kampanjo poslan v zapor, in pripomnil, da "v Sloveniji lahko očitno tisti, ki vlečejo niti, politično sliko spremenijo v dveh mesecih". Zato ne želijo biti ponovno presenečeni, je dodal.

SDS ne ve, kdo bo njihov glavni tekmec na volitvah

Janez Janša | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Janša sicer vidi težavo v tem, da v SDS še ne vedo, kdo bo njihov glavni tekmec za relativno večino na naslednjih volitvah.

Predvideva, da bo to neka "fantomska stranka, ki je danes še ni". To je po njegovih besedah nenormalno stanje, ki bo Slovenijo pripeljalo v prepad, če se le ne bo presekalo - "bodisi s spremembo volilnega sistema bodisi z neko krizo, ki si je sicer nihče ne želi".

Predsednik SDS je spregovoril tudi o aktualnem političnem dogajanju v državi, med drugim o postavljanju žične ograje na južni meji. Kot je dejal, tehnične ovire, ki se postavljajo, za zdaj nimajo nobenega učinka, ker Hrvaška migrante dostavlja v vlakih, Slovenija pa jih prav tako v vlakih oddaja naprej.

"Evropa bi lahko imela lastno vojsko"

Janša sicer meni, da bo Evropa v zvezi z varovanjem schengenske meje našla skupni dogovor.

Spomnil je, da nastaja nova evropska agencija za varovanje zunanje meje, ki bo lahko, če bo ta zakonodaja sprejeta, na zunanjo mejo EU oziroma poslala policiste tudi proti volji članice. To bo sicer zelo pozno in ob zelo visoki ceni, "ob tem, da smo skoraj zapravili tisto, kar so ustanovni očetje Evropske unije mukoma gradili desetletja".

O zagotavljanju varnosti pred terorističnimi grožnjami t. i. Islamske države pa je Janša med drugim dejal, da bi za Sredozemlje morala poskrbeti Evropska unija.

"Brez kakšnih drastičnih dodatnih stroškov je mogoče to evropsko krilo Nata organizirati tako, da bo Evropa imela tudi lastno vojsko, da bo sposobna zavarovati življenja tudi v svoji soseščini in da bo sposobna preprečiti razloge, zaradi katerih nastajajo ti migrantski valovi," je še poudaril predsednik SDS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • encijan 17:44 21.december 2015.

    Točno to si ti dragi dragec!!!

  • Plavi-mil 11:20 21.december 2015.

    To je pa 100%, prvo je na tapeti SDS in JJ, nato pa še Zoran Jankovič, , dežurna krivca za vse nebuloze nesposobnih vlad, to je samo zameglevanje pravih problemov.

  • dragec 10:19 21.december 2015.

    On ni kalimero, on je idiot in psihopat. V Ormož z njim.