Slovenija
56069 ogledov

Janez Janša: "Konec tedna bomo vedeli, ali ima Ljubljana problem"

Janez Janša Anže Petkovšek
Protestniki po oceni predsednika vlade ogrožajo zdravje in življenje ljudi.

"Že nekaj deset posameznikov, ki ne spoštujejo ukrepov, lahko ogrozi zdravje dveh milijonov prebivalcev Slovenijije," je včeraj za televizijo Nova24TV dejal predsednik vlade Janez Janša. "Treba je poudariti, da številni ukrepi in navodila NIJZ še vedno veljajo. 

Epidemija je sicer preklicana, po besedah Janše zato, ker je število okužb še vedno takšno, da je obvladljivo. "Ne morem reči, da tega nismo pričakovali," je dejal Janša. "Drugi val je bil neizogiben ob odpiranju meja."

Le ta je, kot je poudaril, hujši od prvega v Makedoniji, Srbiji in BiH. "Hrvaška in Slovenija nista tam," je povedal. "Večina primerov je bila uvoženih iz držav, s katerimi smo poostrili prehajanje meje."

Protesti v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

 
Glede nošenja mask smo po oceni Janše tam, kjer smo bili v začetku epidemije: "Od tega, koliko smo se naučili, bo odvisno, kako bomo prešli skozi drugi val. Ukrepi lahko preprečijo prehod države v rdečo barvo, a samo, če jih bomo upoštevali."

"Ogrožajo zdravje in posledično gospodarstvo"

Ob tem se je pokazal na protestnike in poudaril, da največjo nevarnost predstavljajo športni dogodki in zborovanja, kjer se ne upošteva vzdrževanje varnostne razdalje in nošenje mask. "Zgornja meja združevanja je 500," je dejal Janša. "Policija je javila, da je bilo kolesarjev nekaj tisoč. Niso upoštevali razdalje, mask je bilo malo, veliko je bilo kričanja, kar so pogoji, da se virus širi. Ne vemo, koliko od teh jih je bilo prej v BiH, Srbiji, Makedoniji ali v kakšnem drugem žarišču. Če jih je bilo deset od nekaj tisoč, ima Ljubljana in s tem Slovenija velik problem. To bomo vedeli konec tedna ali v začetku prihodnjega tedna."

Po Janševih besedah gre za ogrožanje zdravja, življenja in tudi povzročanje velike gospodarske škode, če bi bilo treba zaradi takšnih dogodkov ponovno ustavljati javno življenje.

"Pozivanje na antiproslavo je zavržno"

Odzval se je tudi na napovedan bojkot državne proslave in dejal, da so na petkovih protestih razdelili na tisoče letakov zanjo. "Pozivanje na antiproslavo ob dnevu državnosti je nedostojno, zavržno in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedami 'normalnost' in 'civilizacija'. Upam, da si bodo organizatorji antiproslave do srede premislili," je dejal Janša. "Če bi tisti, ki ob petkih protestirajo proti vladi, naredili svojo proslavo, na svoj način, s svojim kulturnim programom in izrazjem, ki jim je blizu, ter pod skupnim simbolom slovenske zastave, potem kapo dol. Se ne strinjamo, ampak praznujemo skupaj, praznujemo to, kar je skupno."

Protesti v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Aktiv delavk in delavcev v kulturi je v sporočilu za javnost pozval k bojkotu državne proslave, ki bo v sredo na predvečer dneva državnosti. Zapisali so, da se "odločno distancirajo od letošnjega uradnega proslavljanja", in za isti dan ob 19. uri napovedali zbor na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer nameravajo izvesti lasten program.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 71
  • Fulmmer 12:19 25.junij 2020.

    Celo LJ v karanteno za tri mesece, policijska ura, pa da vidimo......

  • Janez 07:52 24.junij 2020.

    Kaj ni JJ počel isto ko je bil v opoziciji??. Tip je bolan,dementen, saj ne ve niti tega kaj je sam počel eno leto nazaj! Njegovih protestnikov, ki so jih dovažali z avtobusi nihče ni odstranjeval in oviral, on in ...prikaži več Hojs pa se spravljata na miroljubne protestnike in zapirata Kongresni trg. Sramota od predsednika!

  • Avatar Telligessa
    Telligessa 01:06 24.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m