Slovenija
6390 ogledov

Janez Janša obsojen na pogojno zaporno kazen

Janez Janša Anže Petkovšek
Dobljena zasebna tožba.

Predsednik SDS Janez Janša je zaradi razžalitve novinark obsojen na tri mesece pogojne kazni s poskusno dobo enega leta. Plačati mora tudi stroške tokratnega sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom. Janšev zagovornik Franci Matoz je napovedal pritožbo.

Janšo sta tožili novinarka Televizije Slovenija (TVS) Eugenija Carl ter novinarka in urednica TVS Mojca Šetinc Pašek.  Janša je v tvitu marca 2016 zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š."

Sodnica: Takšen način ne pritiče človeku, ki opravlja visoko politično funkcijo

Kot je ob izreku sodbe povedala predsednica sodnega senata Barbara Žumer-Kunc, je bila vsebina Janševa tvita objektivno žaljiva. Šlo je za osebno diskreditacijo omenjenih novinark, je dejala sodnica in dodala, da takšen način izražanja ne pritiče človeku, ki opravlja visoko politično funkcijo.

Janša: nisem mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo

Sodnica Barbara Žumer-Kunc je Janšo danes sicer vprašala, ali se želi morda poravnati. Janša se je bil pripravljen novinarkama na sodišču opravičiti za zapis v tvitu, vendar v smislu, da s tvitom ni bilo nič narobe, ker da ni imel v mislih spolne prostitucije.

Zagovornik novinark Tomaž Bajec pa takšne Janševe izjave ni razumel kot opravičilo, ampak kot sarkazem. Dejal je tudi, da iz Janševega tvita ni moč razbrati, da je šlo za medijsko prostitucijo.

Janša sodbe ni počakal, pred izrekom pa je dejal: "Na podlagi te sodne prakse se bo videlo ali v Sloveniji sploh še obstaja nekaj, čemur pravimo ne samo svoboda govora ampak temeljne politične svoboščine?"

"To je absurdno"

V zagovoru je sicer Janša zasebno tožbo novinark označil za absurdno. Kot je dejal, je njegov tvit, ki je bil reakcija na televizijski prispevek Carlove, v katerem je po njegovi oceni natrosila "kup gnusnih laži" na račun članov SDS, videlo le nekaj 100 ljudi, prispevek Carlove pa da je videlo več kot 100.000 ljudi.

Kot je dodal Janša, je Carlova v prispevku uporabila besede, kot so belogardistični klavci in legija smrti. Carlovi je očital, da je s televizijskim prispevkom, v katerem je navedla, da so med člani skupine na Facebooku, ki se je poimenovala Legija smrti, tudi vidni člani SDS, blatila njegovo ime. Janša je še dejal, da je bil zaradi prispevka močno razžaljen, zato se je odzval s tvitom, s katerim je želel zaščititi interese SDS.

Carlova: Grozljivo in brutalno

Po mnenju Carlove je Janšev tvit grozljiv in brutalen. Kot je dodala, je bil njegov osnovni namen, da poniža in diskreditira njo in Šetinc Paškovo. "Absurdne so besede Janše, da je njegov tvit videlo le nekaj 100 ljudi, saj ima več kot 1000 sledilcev na Twitterju. Razžalil me je kot osebo, žensko in novinarko. Njegove besede so mi povzročile veliko škodo. Postali sva predmet skečev," je še dejala Carlova.

Pašek Šetinc: Zapis me je dvojno prizadel

Šetinc Paškovo je Janša označil za politično nastavljeno urednico. Po njegovih besedah naj bi ga že več kot 25 let žalila s svojimi prispevki. Šetinc Paškova je dejala, da to ne drži in da v več kot 20 letih novinarskega dela ni nikdar doživela nobene pritožbe na svoje delo. Vse stranke je komentirala z enakimi vatli, je poudarila.

Zanjo je bil Janšev tvit grozljiv zapis in jo je dvojno prizadel, najprej kot žensko, potem kot novinarko, ki svoje delo opravlja pošteno in profesionalno. Glede očitka, da je bila na mesto programske urednice nastavljena politično, pa je odgovorila, da jo je na to funkcijo imenovala takratna odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik.

 

Komentarjev 62
  • branka45 10:30 25.november 2018.

    Sramujem se tega politika in ga ne maram. Toliko grdih besed kot jih je izrkel on in vsi bozji poslanci SDS,groza. Ceprav sem ateistka ne verjamem da Bog dopusca toliko hudobije kot jo trosita on, Grims in podobni v tej ...prikaži več stranki. Karma obstaja. Slabo se s slabim vraca. Udarci sami padajo, niso ne vkoaliciji,nimajo zupana in se to

  • borut08 13:09 24.november 2018.

    Pogojno?To ni nic,ali to pomeni,da bodo eno leto pogojno lahko kradli?

  • preglavica 11:49 24.november 2018.

    Ma si onidve dovolita dosti več, kot si je on v tem tvitu, pa ju nihče nikoli ne po prstkih.