Slovenija
9680 ogledov

Janša: Ministri ne razumejo angleško

Lesbos begunci sneg EPA
Janez ministrom očita, da ne razumejo angleško.

Osem ur bodo danes poslanci namenili razpravi o globalnem dogovoru Združenih narodov o migracijah, glede katerega je vlada pretekli četrtek že odločila, da mu bo pristopila, odbor za zunanje zadeve v državnem zboru pa je naslednji dan zavrnil predlog priporočil opozicije, ki dogovoru nasprotuje. O priporočilih tako danes ne bodo glasovali, ga pa je Janez Janša kot predlagatelj, ponovno pojasnjeval. 

Janša: Ministri ne razumejo angleško

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Predsednik SDS Janez Janša je tako vladi očital, da je odločala o nečem, kar še ni bilo prevedeno v slovenski jezik in torej pravno ne obstaja, saj je v Sloveniji edini uradni jezik slovenščina. Janša je pregledal življenjepise ministrov Šarčeve vlade in ugotovil, da marsikdo od njih ne razume angleško. "Torej, sprejeli ste neki akt, ki ga niste niti prebrali, če pa ste, ga mnogi med vami niste razumeli," pravi Janša. 

Na poziv k protestom se je odzvalo 200 ljudi

Janša je prepričan tudi, da bo po sprejetju na generalni skupščini OZN postal pravno zavezujoč, čeprav vlada razlaga drugače. "Pamet v roke," pravi Janša. SDS je nasprotnike deklaracije pozval tudi k protestom. Odzvalo se je okoli 200 ljudi, ki so pred državnim zborom nosili napis Slovenijo Slovencem. 

Janša: Življenje na račun žuljev drugih hočejo narediti za pravico

Prevod besedila deklaracije najdete tukaj.

"Preberite danes tekst. Našli boste člen, ki de facto izenačuje ilegalne in legalne migracije, begunce in migrante. Termin ilegalni migranti se sploh ne uporablja," poudarja Janša. "Jasen je namen, da se pravica do migracij počasi naredi za človekovo pravico. Beri: življenje na račun drugih žuljev se naredi za človekovo pravico," razmišlja Janša in vlado poziva, naj soglasje umakne. 

Medtem, ko so poslanci koalicije in Levice dogovoru izrekli podporo, je predsednik SDS Janez Janša je napovedal vložitev zahteve za posvetovalni referendum o tej temi. 

Cerar: Ne moremo si zatiskati oči 

Miro Cerar | Avtor: Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke SMC Mira Cerarja pred skorajšnjim zaključkom pogajanj o oblikovanju Šarčeve vlade. Anže Petkovšek
"Ne moremo si zatiskati oči, temveč moramo poskrbeti, da bodo migracije potekale na urejen in obvladljiv način," pa poudarja zunanji minister Miro Cerar. "pomembno je, da se pogovarjamo, vendar z argumenti in podatki, ne pa z zastraševanjem, nestrpnostjo ali celo teorijami zarote."

"Države o svoji migracijski politiki odločajo suvereno"

"Migranti so ljudje z imeni in obrazi, z družinami, zgodbami, talenti in upanjem na boljši jutri. Seveda so med nami vedno ljudje, ki so drugačni in nimajo dobrih namer, vendar nas to ne sme odvrniti od naše temeljne humane drže," pravi Cerar in poudarja, da so številni migranti že v Sloveniji in so vpeti v naša življenja tako kot gradbeniki kot predavatelji na univerzah. 

Cerar je zavrnil Janševe navedbe, dogovor ZN ne ločuje med migranti in begunci, da vzpostavlja novo kategorijo migrantov in pravico do migriranja kot človekovo pravico. "Država ohranja suverenost pri določanju svoje migracijske politike," poudarja Cerar. 

Odločen ne ilegalnim migracijam

"Vsekakor pa moremo jasno reči ne nezakonitim migracijam in ne smemo dovoliti, da bi migracije ogrožale varnost in evropske demokratične vrednote," pravi Cerar. Kot poudarja, se Evropa zavzema za multikulturizem ter ohranjanje varnosti in solidarnosti. Dogovor jasno opredeljuje vračanje nezakonitih migrantov v države izvora, poudarja Cerar.  

"Glavnina jedrnega dela EU, ki  za temi vrednotami stoji, to deklaracijo podpira." Cerar tukaj našteva Francijo, Nemčijo, Italijo poleg teh držav pa deklaracijo podpira tudi Vatikan in Švica. Slovenija, kot poudarja minister, želi ostati v jedrnem delu EU ter se s tem izogniti neorganiziranosti, nesodelovanju in tihotapcem, ki sredi noči ljudi ženejo čez mrzlo reko, čemur smo bili priča leta 2015.    

Zunanji minister Cerar je medtem v imenu vlade poudaril, da je ključno, da Slovenija s pristopom k temu dogovoru ostaja v skupini več kot 150 držav, "da bomo skupaj urejali tisto, česar ne more nobena država urejati sama, to so množične migracije in nezakonite migracije".

sergeja.hadner@zurnal24.si