Slovenija
15747 ogledov

Janez Janša se je brez kančka diplomacije znesel nad glavnimi evropskimi politiki

Janez Janša Saša Despot
Nizozemski premier Mark Rutte je danes obsodil "neokusen tvit Janeza Janše" glede evropskih poslancev. Na Twitterju je sporočil, da je nizozemska vlada obsodbo tega zapisa posredovala tudi slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic. Janša mu je nato odgovoril, naj raje zaščiti svoje novinarje, da "jih ne bodo morili na ulicah".

"Neokusen tvit Janeza Janše glede evropskih poslancev. Obsojam ga najostreje možno. Vlada je to stališče ravnokar poslala tudi slovenski veleposlanici v Haagu," je tvitnil Rutte.

"No Mark, ne zapravljaj časa z veleposlaniki in svobodo medijev v Sloveniji. Skupaj s Sophie in 't Veld zaščitita vaše novinarje, da jih ne bodo morili na ulicah," pa mu je zatem na Twitterju odgovoril Janša. V enem od prejšnjih tvitov je tudi izpostavil, da je "Nizozemska tista, kjer je bil ubit zadnji novinar v EU". Julija je namreč po napadu sredi Amsterdama umrl nizozemski novinar Peter R. de Vries.

Janša je sicer v minulih dneh objavil in poobjavil več tvitov, ki so bili kritični do misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki pod vodstvom Sophie in 't Veld v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Večina jih je uperjena predvsem proti in 't Veldovi v smislu, da je misija dejansko namenjena rušenju slovenske vlade, ki jo vodi Janša.

Najbolj pa je Janša Evropo razburil s tvitom, ki ga je kasneje sicer izbrisal, a so uporabniki naredili posnetke zaslona, na katerem je fotografija s "13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu". Med njimi sta tako in 't Veldova kot celo pokojni evropski poslanec in nekdanji predsednik stranke evropskih liberalcev (Alde) Hans van Baalen.

 | Avtor:

Mnogi evropski poslanci so se odzvali z ogorčenjem, ker da Janša širi teorije zarote in spodbuja antisemitizem. Milijarder in filantrop George Soros, ki je trn v peti skrajnim desničarjem, je namreč madžarski Jud, ki je preživel holokavst. Poleg tega so Janšo obtožili, da njegov tvit kaže na pomanjkanje pietete do preminulega van Baalna.

Tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je Janšo pozval, naj preneha napadati evropske poslance in da so "napadi na člane parlamenta tudi napadi na evropske državljane".

A Janša tudi tega poziva ni upošteval. "Torej, predsednik Evropskega parlamenta, Slovenija ni kolonija. Prosim, povejte svojim poslancem, naj ne zlorabljajo imena Evropskega parlamenta za politične intrige in nesmiselne obtožbe Slovenije," je v odgovoru Sassoliju tvitnil Janša.

Oglasil se je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in Janšo pozval k spoštovanju evropskih poslancev.

Več evropskih poslancev je na sporno tvitanje Janše opozorilo tudi največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, Evropsko ljudsko stranko, katere del je tudi Janševa SDS. Zvečer se je oglasil tudi Jeroen Lenaers, vplivni nizozemski evroposlanec iz vrst EPP.

"Demokracija pomeni spoštovanje izvoljenih parlamentarcev, četudi imaš nasprotna politična stališča. Izogibajmo se žalitvam, teorijam zarote in zlorabam nacionalnih tragedij in se pogovarjajmo spoštljivo in vsebinsko," je pozval poslanec, ki je tudi član odbora za državljanske pravice in svoboščine, katerega del je omenjena misija Evropskega parlamenta, ki je na obisku v Sloveniji.

Tudi francoski državni sekretar za evropske zadeve je "Slovenijo" pozval k spoštljivi razpravi. "Dvomljivi napadi na evropske poslance nimajo mesta v našem demokratičnem življenju. Potrebujemo spoštljivo razpravo, ne pa provokacij," je tvitnil.

Na Janševo tvitanje so se pred tem odzvali tudi slovenski evroposlanci. Janšev strankarski kolega Milan Zver (SDS/EPP) se je postavil nasproti Sassoliju in njegov tvit označil za "neosnovane trditve, nevredne predsednika" Evropskega parlamenta. "Vaše stališče je politično motivirano in kaže nepoznavanje položaja v Sloveniji," je tvitnil.

Tanja Fajon (SD/S&D) je zapisala, da se počuti osramočeno. "Upam, da bodo moji kolegi razumeli, da je Slovenija precej več od Janeza Janše," je tvitnila. Njen strankarski kolega Milan Brglez pa je dodal, da "sramote, ki jo v EU počne Janša, ne bo lahko popraviti".

Tudi Irena Joveva in Klemen Grošelj (LMŠ/Renew) sta obsodila Janševe tvite. Še posebej sta zavrnila "antisemitsko sporočilo, ki ga vsebuje premierjeva objava, in pomanjkanje osnovne človeške pietete" do van Baalna. "Gre za nizkotno in podlo dejanje tako za predsednika vlade kot za hkrati predsedujočega Svetu EU," sta poudarila.

Komentarjev 51
 • Avatar F16
  F16 14:52 28.februar 2022.

  Janša je dvojni agent. Vprašanje, če EU njegovi twiti ne pašejo. Ga uporabljajo morda lih zato. Da lepše vse skup zgleda se tu in tam kdo oglasi. Če bi bilo vse tako, bi ga sankcionirali. Razmislite malo!?

 • jezero 09:42 01.januar 2022.

  Ste opazili, da se evropski politiki več ne odzivajo na Janševe modrosti?

 • sokol7 11:24 19.november 2021.

  Sedaj se je izkazalo, da je Tanja Fajon in SD vplivala v pripravi in tekstu tega poročila z namenom črniti Slovenijo. Do sedaj o tej aferi niste niti črhnili in medijska blokada novic zoper levico je totalna. Ta članek bo ...prikaži več pa tukaj vsiljeno visel do volitev.