Slovenija
27741 ogledov

Janez Janša se lahko le kislo smeji

Novice: Saga se bliža koncu: Janša vendarle odprl pismo - Janez Janša Vlada RS
Slab mesec pred državnozborskimi volitvami bi po podatkih raziskave, ki jo je za POP TV opravila Mediana, največ glasov prejela stranka SDS (16,8 odstotka), z minimalno razliko pa ji sledi Gibanje Svoboda (16,7 odstotka). Delo vlade podpira 30,8 odstotka vprašanih, nasprotuje mu 59,2 odstotka, vsak deseti pa je neopredeljen, kaže anketa.

SDS se je podpora v primerjavi s februarskim merjenjem povečala za 0,4 odstotne točke, Gibanju Svoboda pa je podpora padla za 0,7 odstotne točke. Če bi bile volitve to nedeljo, bi tretje mesto zasedli Socialni demokrati (9,4 odstotka), v primerjavi s prejšnjim merjenjem bi zanje glasovalo 0,8 odstotne točke več vprašanih.

Za 1,1 odstotne točke je podpora zrasla Levici (7,2 odstotka), NSi pa je zrasla za 0,5 odstotne točke (5 odstotkov). Za LMŠ bi glasovalo 3,8 odstotka vprašanih, kar je 0,5 odstotne točke manj kot februarja. Med februarjem in marcem je največ podpore pridobil DeSUS, zanje bi glasovalo 2,8 odstotka anketirancev, kar je 1,8 odstotne točke več kot v prejšnjem merjenju. SAB bi volilo 2,7 odstotka vprašanih, Piratsko stranko 2,4 odstotka in Resni.co 2,3 odstotka.

Podpora je od februarja najbolj padla gibanju Povežimo Slovenijo, zanje bi to nedeljo glasovalo 1,9 odstotka vprašanih, kar je 2,9 odstotne točke manj kot v prejšnjem merjenju. Naša dežela in SNS bi prav tako dobili 1,9 odstotka glasov anketirancev, Vesna 0,9 odstotka glasov, Zavezništvo osvobodimo Slovenijo 0,6 odstotka glasov, Domovinska liga 0,5 odstotka in Dobra država 0,1 odstotka glasov vprašanih.

Delež neopredeljenih je tokrat nižji kot v februarski anketi. 13,1 odstotka anketirancev ne ve, katero stranko bi izbrali. 4,7 odstotka ne bi obkrožilo nobene obstoječe politične opcije. 3,9 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

Vprašani najbolje ocenjujejo predsednika republike Boruta Pahorja in ministra za zdravje Janeza Poklukarja, tretja je evropska poslanka NSi Ljudmila Novak. Med prvaki strank, ki kandidirajo na parlamentarnih volitvah, je najvišje, skupno pa na četrtem mestu, Robert Golob. Predsednica SD Tanja Fajon je napredovala na šesto mesto. Prvak NSi Matej Tonin ostaja osmi, predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je tik pod polovico lestvice, torej na 11. mestu.

Sledijo premier in prvak SDS Janez Janša, predsednica SAB Alenka Bratušek in voditeljica Naše dežele Aleksandra Pivec. Koordinator Levice Luka Mesec je petnajsti. Za njim pa sta še predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek in prvak SNS Zmago Jelinčič.

Inštitut Mediana je raziskavo izvedel med 21. in 23. marcem na vzorcu 716 oseb.

Komentarjev 55
  • munja 19:20 28.marec 2022.

    A lahko nehate s temi idiotskimi anketami, ki ne povedo nič??? Volitve bodo pokazale pravi rezultat, ne pa te nebodigatreba ankete.

  • Toma 18:38 28.marec 2022.

    Rdečkari že cvilijo na polno, kot je prerokoval Kramberger! Zgodovina se (rada) ponavlja tak, da bodo krulili še 4 leta!

  • bljitva 17:00 28.marec 2022.

    levičarjem se je popolnoma sfukalo...