Slovenija
18 ogledov

Janez na slabšem kot John

Kopalci Pixsell
Britanci za premije turističnih zavarovanj plačajo manj kot Slovenci, dobijo pa bistveno več.

Najvišje kritje, ki ga v Sloveniji dobimo s sklenitvijo turističnega zavarovanja  je 250 tisoč evrov za zdravstvene storitve. Zavarovalne vsote pri najugodnejših zavarovanjih v Veliki Britaniji znašajo najmanj 2,4 milijona evrov za zdravstvene storitve v Evropi, ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer so  primerjali ponudbe turističnih zavarovanj v Sloveniji in na britanskem trgu. 

Britanci plačajo manj, dobijo več

Za zavarovanje prtljage Britanci tako dobijo 1.850 evrov, za odpoved potovanja pa 4.000 evrov. Britanski turisti za takšno premijo plačajo od 11 do 14 evrov, kar je manj kot pri nas. Kot pravijo na ZPS, bo očitno Janez moral za svoje turistično zavarovanje odšteti precej več denarja kot John, če pa bo na dopustu John imel neprijetnosti, bo kljub temu v bistveno boljšem položaju kot Janez.

Paketi krijejo nižje stroške

Turistično zavarovanje za tedenske počitnice v evropskih državah je v Sloveniji možno skleniti že za nekaj manj kot deset evrov. Slovenci se tradicionalno odločamo za majhne zavarovalne vsote. Paketi običajno vključujejo zdravstveno zavarovanje z zavarovalnimi vsotami od 10.000 evrov do 25.000 evrov, nujne zobozdravstvene storitve do 100 evrov in le malo ali sploh nič drugega.

"Na ZPS že leta opozarjamo na majhne zavarovalne vsote, ki v primeru takšnih in drugačnih nevšečnosti med počitnicami v tujini ne zagotavljajo zadostnega kritja. Dodatna težava je togost paketov, saj je skoraj nemogoče najti ponudbo, ki vključuje le kritja, ki jih želimo," pravi Mojca Štrucl iz ZPS.
 

Tudi pri dražjih paketih omejitve

Za zavarovanje, pri katerem je zavarovalna vsota za zdravstvene storitve bistveno višja (od 100.000 do 250.000 evrov), je potrebno odšteti 20 evrov ali več. Nekateri bistveno dražji paketi omogočajo dodatna zavarovanja, denimo zavarovanje prtljage, nezgodna, odgovornosti, pravna zaščite, ... za tak paket je potrebno plačati 30 evrov ali več. Tudi najdražji paketi vsebujejo številne omejitve glede zavarovalnih vsot, naprimer  nujne zobozdravstvene storitve do 300 evrov ali prtljaga do 200 evrov, poudarjo na ZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.