Slovenija
46 ogledov

Janez Potočnik ob slovesu iz komisije pozitivno ocenjen

slovenija 15.11.2007 Janez Potocnik, Evropski komisar za Znanost in razvoj, foto European Community
Janez Potočnik je v desetih letih dela na mestu evropskega komisarja iz Slovenije v okoljski resor prinesel "veter sprememb". Potočnikovo delo v Bruslju ocenjujejo kot pozitivno.

Odhajajoči predsednik komisije Jose Manuel Barroso ob slovesu Janeza Potočnika z mesta evropskega komisarja iz Slovenije izpostavlja, da je zelo cenil delo z njim, da je bil v njegovi drugi komisiji dragocen član ekipe, pristojen za okolje, potem ko je v prvem mandatu odločilno prispeval k prihodnosti Evrope kot ekonomiji znanja v vlogi komisarja za znanost in raziskave.

"Komisar Potočnik je bil zelo učinkovit v mednarodnih pogajanjih. Njegovi mednarodni partnerji ga zelo spoštujejo," pravi Barroso. Potočnik je po Barrosovih besedah postavil učinkovito rabo virov in krožno gospodarstvo pred oči javnosti, saj o teh konceptih pred nekaj leti ni bilo slišati. Poleg tega je odhajajoči predsednik komisije v komentarju Potočnikovega dela izpostavil tudi pomembne zakonodajne predloge na področju vode, zraka in odpadkov.

Tudi v vrstah bruseljskih analitikov Potočnikovo delo ocenjujejo kot uspešno. "Njegova osebna motivacija, zanimanje in odločnost so prinesli veter sprememb v okoljski resor," meni analitičarka bruseljskega inštituta European Policy Centre Annika Hedberg.

V domačo politiko ne želi

Potočnik je ob slovesu iz komisarskega položaja za STA povedal, da je nova slovenska komisarka dobila dober resor, dovolj konkreten, da bo v njem lahko s trdim delom pustila svoj pečat. Ponudil ji je tudi svojo pomoč. "Labirinti komisije in njenega delovanja so namreč vse prej kot preprosti in zaupanje kolegov prinaša samo trdo in korektno delo. Da je tega sposobna, ne dvomim. Želim ji mirno plovbo med transportnimi in institucionalnimi čermi."

Glede slovenske "komisarske farse" je menil, da je izvirni greh slednje v prepričanju mnogih, da je komisarska služba dobro plačana hoja po rdeči bruseljski preprogi. "Prav je, da se imenovanju komisarjev in zaslišanjem v Evropskem parlamentu posveča pozornost, a vse skupaj je doma že mejilo na pravo obsedeno stanje."

Na vprašanje, zakaj se ni odločil za domačo politiko, kot več njegovih komisarskih kolegov, je odgovoril, da bi za nekoga, ki je bil minister v slovenski vladi in vodil politično občutljiva pogajanja o pristopi Slovenije k EU, težko rekli, da se je izogibal domači politiki. "Res pa je, da se nisem nikoli odločil za vključitev v aktivno strankarsko življenje. V njem je preveč tistega, kar težko prenašam: slabih odnosov, stigmatizacije, polarizacije za vsako ceno, populizma ..."

Komentarjev 5
  • Avatar Zala
    Zala 23:48 28.oktober 2014.

    Gospod dr.Potočnik, najbolj si vas bomo zapomnili po tem, da ste hotel slovenske vodne vire prepustiti ameriškim in švicarskim multinacionalkam: Coca-cola, Pepsi, Nestle in najhuje morilcu 21.stoletja Monsantu. .......... Globus TV1 - 26.februarja 2013 .....ss................... 4d.rtvslo.si/arhiv/globus/159808538 .................... Samo vi veste ...prikaži več koliko vam je kapnilo v žep. Fuj in fej nesnaga ste!

  • se_eden 23:20 28.oktober 2014.

    plača je takšna kot je. se pa je že ob njegovem imenovanju za €U komisarja pojavilo vprašanje načina izbire. g. bivši komisar v svoji politični karieri ni še niti enkrat preizkusil svoje politične moči na volitvah, čeprav stalno kotira na ...prikaži več raznih lestvicah...nekdo nam go hoče vsiliti, kot edinega zveličarja...

  • mn12321 19:26 28.oktober 2014.

    Rajši naj pove Potočnik, koliko je plačeval za letalske vozovnice Adrie, ko je vsak vikend potoval domov.Toliko o poštenjuPoštenje se zaačne pri enem evruEnostavno Potočnik se ne upa v domačo politiko, ker nima veze o tem.