Slovenija
191 ogledov

Janez Zimmermann leta delal v Sloveniji, inšpektorat in zbornica izrekla opomin

Milojka Kolar Celarc S. H. H.
Zimmermannove bolnike "popravljala" tudi državna sekretarka, vendar spornih operacij ni prijavila. Ministrica Milojka Kolar Celarc pa medtem svetuje, da zdravnike v tujini preverjamo sami. V Zimmermannovi ordinaciji napovedujejo tožbe.

"Dobila sem nekaj pacientk, ki jih je operiral omenjeni gospod. Nepravilnosti nisem prijavila," pravi Sandra Tušar, nekdanja strokovna direktorica bolnišnice Jesenice, zdaj pa državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Kot je navedeno na strani ministrstva, je Tušarjeva "aktivno sodelovala pri uvedbi sistema vodenja kakovosti ISO 9001/2008 v bolnišnici ter akreditacije NIAHO". 

"Zdaj bi naredila drugače"

Spornih operacij, ki jih je opravil dr. Janez Zimermmann in jih je Tušarjeva, kot pravi, popravljala, ni prijavila, ker so ji "kolegi zatrdili, da so dali pobudo za preverbo njegovih strokovnih  usposobljenosti" in ne zato, kot pravi, ker je tudi sama med tistimi, ki napak svojih kolegov pač ne prijavljajo. "Nisem vedela, da bo zadeva šla tako daleč, zdaj bi naredila drugače," pravi Tušarjeva.

Kot je včeraj poročala TVS, je več Zimmermannovih pacientk po posegu pomoč iskalo na urgenci, mlad moški pa naj bi zaradi zapletov ostal celo brez noge. Zimmermann naj bi k operacijam nagovarjal tudi ljudi, ki jih sploh ne potrebujejo.

Zimmermanna smo poklicali v njegovo ambulanto, vendar do njega nismo mogli. Njegova žena nam je pojasnila, da je zaposlen z odvetniki, saj pripravlja demanti ter tudi tožbe.

Za njegovo delo pristojni italijanski organi

Pred selitvijo v Trst je Zimmermann, ki je študiral v Nemčji, deloval v ordinaciji  v domu za ostarele v Luciji. Od leta 2015 deluje v Trstu.

Gre torej za italijanskega izvajalca zdravstvenih storitev, ki deluje v Republiki Italiji, kar pomeni, da so dovoljenje za njegovo delo v letu 2015 izdali pristojni italijanski organi (zdravstvene oblasti), ki so skladno z evropsko in italijansko zakonodajo tudi pristojne za nadzor nad kakovostjo in varnostjo obravnav pacientov pri temu izvajalcu. Ker pa gre za zdravnika, ki ima veljavno licenco za delo tudi v Sloveniji oz. za slovenskega državljana pa je za strokovni nadzor nad delom tega zdravnika v Sloveniji pristojna predvsem Zdravniška zbornica Slovenije, ki lahko s skrajnim ukrepom zdravniku z odvzemom licence tudi prepove izvajanje zdravniške službe, pojasnjujejo na ZZZS.

Zdravniška zbornica mu je izrekla opomin

Zdravniška zbornica je obravnavala štiri primere domnevno nestrokovnega opravljenega ravnanja zoper dr. Zimmermanna. "Razsodišče ZZS je zdravniku izreklo javni opomin in kolegialno priporočilo. V letu 2015 je Odbor za strokovno medicinska vprašanja ZZS želel opraviti redni strokovni nadzor nad delom dr. Zimmermanna, vendar je iz Maksimed, d.o.o. (kjer naj bi bil takrat zaposlen), prejel obvestilo, da dr. Zimmermann ne dela več pri njih," so sporočili z zdravniške zbornice. V Zimmermannovi ordinaciji pojasnjujejo, da so se v Trst preselili iz osebnih razlogov.

Predsednik zbornice Andrej Možina je danes napovedal, da bo znova sprožil vse potrebne postopke proti zdravniku.

Ministrica: Preden greste v tujino, se pozanimajte!

"Velja opozorilo, da je potrebno biti izredno previden in pazljiv, ko gremo po zdravstveno storitev  skladno z direktivo o čezmejnem zdravljenju v tujino," bolnikom svetuje ministrica za zdravje Milojka Kolar Celar. Poleg nasveta, da se preden greste na operacijo v tujino, posvetujete z osebnim zdravnikom, ki sicer izda napotnico, ministrica vzvodov, ki bi preprečili nestrokovno zdravljenje v tujini, nima. Zato na ministrstvu menijo, da bi bilo smiselno uvesti tako sistemsko ureditev, da bi lahko plačnik storitve (ZZZS)  preden bi povrnil stroške storitve v tujini, preveril strokovnost izvajalca.

Italijane prosili za pojasnila

"ZZZS je zaradi naraščanja vlog za povračilo stroškov storitev, opravljenih pri temu italijanskemu izvajalcu, v lanskem letu zaprosil italijanske organe za določena pojasnila. Iz njihovih pojasnil je razvidno, da je dr. Janez Zimmermann registriran v poklicnem združenju zdravnikov in kirurgov v Trstu od 27.11.2014 dalje, in sicer kot zdravnik, ki je specializiran za splošno kirurgijo, kar pomeni, da lahko legalno izvaja zdravstvene storitve v Italiji. Storitve izvaja v samoplačniški ambulanti v Trstu, kar pomeni, da jih lahko izvaja tako za italijanske paciente kot tudi za paciente vseh ostalih držav članic EU," so pojasnili na ZZZS.

Posebna metoda, brez čakalnih dob

Zimmermann, ki izvaja metodo CHIVA, pri kateri se glavna vena ne odstranjuje, pač pa kirurg zapre povečano veno, kri pa lahko teče po zdravih vejah te žile, je doktoriral v Berlinu, v Nemčiji pa naj bi metodo izpolnjeval 15 let. "Gre za metodo, ki je opisana v literaturi, uspešnost omenjene metode pa je slabša," pravi Tušarjeva.

Govorili smo z Zimmermannovo pacientko, ki pravi, da je bila po posegu pri Zimmermannu že po enem tednu na nogah, medtem, ko bi pri invazivnejši metodi, ki jo opravljajo v Sloveniji, za okrevanje potrebovala dlje časa.

Koliko bolnikov iz Slovenije prihaja k njim, v Zimmermannovi ambulanti ne želijo povedati, poudarjajo pa, da k njim prihajajo tudi bolniki v težkem stanju, ki so oskrbljeni takoj, saj pri njih ni čakalnih dob.

Ministrstvo: Za nujne ni čakanja

Za operacije na ožilju - krčne žile je trenutno čakalna doba ena izmed najdaljših, saj znaša trenutno povprečno 490 dni (1 leto in 4 mesece), pojasnjujejo na ZZZS.   "V resnici večina pacientov na čakalnih seznamih operacije ne potrebuje nujno. Operacijo potrebujejo tisti, ki so v četrti fazi bolezni in zdravniki imamo možnost, da jih uvrstimo pod oznako hitro. V Sloveniji  obstajajo tri institucije, kjer lahko dobiš operacijo krčnih žil v manj kot dveh mesecih," razlaga državna sekretarka Tušarjeva.

Pri Zimmermannu so se, kot je možno ugotoviti na podlagi zahtevkov za uveljavljanje povračila stroškov pri ZZZS, zdravile večinoma starejše osebe. Iz dokumentacije je razvidno, da gre za osebe z diagnozo kronično vensko popuščanje spodnjih okončin. Za te osebe so napotnice izdajali različni osebni zdravniki iz različnih zdravstvenih domov v Sloveniji.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:05 27.maj 2016.

    Še moj osebni zdravnik dr.Mengele je lepš delal s pacienti,kot tale medicinski pojebek!!!

  • valerijakregar 21:53 26.maj 2016.

    danes je pa slika naše upokojenke-ministrantke za zdravstvo na vseh portalih !še komu postane slabo ob pogledu nanjo ?samo vprašam.pa še do 20%svoje pokojnine je upravičena ob svoji ministrantski plači !ZA SPANJE DO KONCA MANDATA ...prikaži več !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 17:43 26.maj 2016.

    ........da o inšpektorjih ne izgubljam besed ! Na zdravstvenem inšpektoratu so med leti 2001 in 2014 prejeli tri prijave zoper zdravnika Zimmermanna..............vse je zapisano v članku.