Slovenija
157 ogledov

Janko Veber ni več minister

Veberkom Anže Petkovšek
Poslanci so izglasovali razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra. 68 jih je glasovalo za, 11 pa proti. Z njegovo vrnitvijo v poslanske klopi, ki državni zbor zapušča nadomestni poslanec Franci Križanič

Po nekaj manj kot petih urah razprave za zaprtimi vrati so poslanci razrešili ministra Janka Vebra. Za razrešitev so glasovali poslanci SMC, SDS, NSi, Zaab in Desus. Vebra so podprli v ZL in njegovi SD, predsednik poslanske skupine Matjaž Han je ob tem povedal, da je bil "Janko Veber dober minister in socialni demokrat".

Veber se bo zdaj vrnil v poslanske klopi, na mestu obrambnega ministra pa ga bo začasno nadomestil šef SD Dejan Židan, saj obrambni resor v skladu s koalicijskim sporazumom pripada SD. O tem ali bodo ostali v koaliciji, se bo predsedstvo SD še uradno sestalo, a je Židan že napovedala, da najverjetneje ostajajo del vlade.

"Šlo je za skrivanje prepirov"

Ker naj bi poslanci govorili o novih dejstvih in tajnih podatkih, so poslanci na predlog SMC o predlogu za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra več ur govorili za zaprtimi vrati. Matej Tonin iz NSi, ki je del parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, je namreč povedal, da bo na zaprti seji predstavil dodatne obremenilne dokaze zoper Vebra. "Predstavil vam bom, kaj se je dogajalo v OVS po nezakonitih ukazih obrambnega ministra in kako natančno je minister zlorabljal obveščevalno službo."

Branko Grims iz SDS pa je po koncu tajne razprave sicer izpostavil, da niso na seji slišali nič takega, kar bi sodilo za zaprta vrata: "Šlo je za skrivanje prepirov."

Cerar izgubil zaupanje

Premier Miro Cerar je na začetku izredne parlamentarne seje v obrazložitvi svoje odločitve povedal, da se je razrešitev ministra za obrambo Veber odločil, zaradi izgube zaupanja v ministra. Njegova nasprotujoča si dejanja pa so pri Cerarju povzročila dvom. "O tem me nikoli ni obvestil, zato sem to izvedel iz medijev."

Veberkom | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Cerar je še nadaljeval, da je za namene svojega pojasnjevanja Veber razkril tudi dokument, ki je nestrokoven, saj je brez datuma in signirne številke. Označen pa je tudi z oznako tajno, vendar so tam le javno dostopni podatki, kar je nenavadno, saj takšni dokumenti niso tajni.

Cerar je podvomil tudi v to, da je Veber izdelavo takšnega poročila naročil vsem vejam obveščevalno-varnostne službe, tudi tistim, ki ne bi smele delovati na slovenskih tleh, ampak so namenjene le zbiranju podatkov o tujih obveščevalno-varnostnih službah. "Okoliščine povzročajo prevelike sume, da gre le za spodrsljaj."

Veber: Razrešiti me hočejo, ker sem proti privatizaciji

Veber je svoja dejanja pred poslanci opravičeval, s tem, da je bilo poročilo namenjeno le interni uporabi. "Deloval sem zakonito in državotvorno." V svoj zagovor je še našteval vse dosedanje projekte, ki jih je izvedel kot minister, ob tem pa navedel, da verjetno nekatere moti, da dobro dela. "Opravil sem vse, kar sem si kot minister želel opraviti v svojem celem mandatu."

Veber je ob tem še navedel, da je edini razlog za njegovo razrešitev njegovo jasno stališče, da ne bi smeli prodati strateško pomembnih podjetji.

Veber je tako minister z najkrajšim mandatom med obrambnimi ministri, do zdaj ga je v celoti izpeljal le Karl Erjavec.

Veberkom | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 

Komentarjev 34
  • dragec 19:58 10.april 2015.

    Pluse,pluse dajte,saj vam je v ponos----bagra črna

  • dragec 19:57 10.april 2015.

    Ebiga -legija, spet so te odpikali

  • dragec 15:00 10.april 2015.

    bravo plešasti, ti si zmagovalec