Slovenija
14 ogledov

Janković bi ukinil Marijino vnebovzetje

rožnik prvi maj Anže Petkovšek
Parlamentarni odbor za finance obravnava zakon o uravnoteženju javnih financ. Minister Šušteršič je povedal, da vlada zdaj predlaga, naj drugi maj ostane praznik, sofinanciranje vrtca za drugega otroka pa ne bo ukinjeno, ampak bo plačano v višini 70 odstotkov.

"V izgubo produktivnih dni aktivnega prebivalstva je najbolj smotrno poseči v času največjega števila dopustov, zato predlagamo črtanje 15. avgusta." Tako so v obrazložitvi k amandmaju, zakaj ohraniti 2. maj kot dela prost dan, utemeljili v Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića.

Predlagali so tudi, da se polovica novih protikriznih davkov iz naslova obdavčitve luksuznih nepremičnin in dobičkov pri preprodaji zemljišč prelije v občinske blagajne. Pri financiranju verskih skupnosti pa menijo, da je tako financiranje "dopustno, ni pa človekova pravica", zato naj država ne le zmanjša, ampak kar povsem ukine plačevanje socialnih prispevkov okoli tisoč duhovnikom. Proračun bi tako prihranil 2,4 milijona evrov na leto.

Minister za finance Janez Šušteršič je danes med drugim potrdil, da 2. maj ostaja dela prost dan. A popustili niso Pozitivni Sloveniji, ampak najverjetneje Semoličevim sindikatom, da ti ne bi podprli morebitnega referenduma.

Kje so še popustili?

Nadomestilo za brezposelne se po dveh mesecih ne bo znižalo na 60 odstotkov, ampak bo prvih devet mesecev ostalo tolikšno, kot je zdaj (80-odstotno). Nato pa se bo znižalo na 50 odstotkov. Tako je danes na odboru za finance omilitev ukrepa pojasnil prvi finančnik v državi.

Napovedal je tudi, da starševsko nadomestilo za zadnje tri mesece ne bo 80-, ampak 90-odstotno, odsotnost z dela zaradi nege otroka, poklicne bolezni ali poškodbe na delu pa bo še naprej plačana stoodstotno.

Država bo staršem za drugega otroka prav tako še naprej sofinancirala vrtec, in sicer v višini 70 odstotkov. Skupno je bilo na "varčevalni zakon", ki ima 261 členov, vloženih kar 320 amandmajev.

Dodan je bil celo nov 170. člen. Ta določa, da se transferji gospodinjstvom in posameznikom do 31. decembra 2014 ne usklajujejo.

Komentarjev 31
  • Žurnalček 12:39 15.avgust 2012.

    Vaš komentar je bil zaradi neprimerne vsebine izbrisan.

  • hrenroman 22:15 13.maj 2012.

    15. avgust in 8. februar sta postala brez potrebe prosta dneva. Vsi verski prazniki bi morali biti prosti za vernike (tisti dan imajo možnost koristiti dopust), ki morajo to dokazati s plačilom davka svoji cerkvi. Država je od cerkve ločena ...prikaži več in se je ti prazniki ne tičejo, kot tudi nebi smela cerkvi plačevati nič iz proračuna 8. februar pa je kulturni praznik in na ta dan bi morale šole in kulturne ustanove delovno proslaviti s širjenjem kulturnega izročila in medsebojnih odnosov.

  • hrenroman 22:03 13.maj 2012.

    Pa res, zakaj prizna, da ne more predelate vse te gnile solate? Lahko bi bil tiho in jo potrdil, kot to dela in je delala večina in potem imamo državne organe, ki nimajo pooblastil, nimajo zakonske podlage, se zakoni medsebojno ...prikaži več izničujejo, so pristojnosti naravnost smešne, postopki zapleteni in dolgotrajni itd. itd. In vsi iščejo krivca za krizo, ki je pred nosom