Slovenija
1204 ogledov

Janković bo moral na zatožno klop

Janković v Stožicah Boštjan Tacol
Obtožnica zoper ljubljanskega župana in še osem soobtoženih v zadevi Stožice je pravnomočna.

Obtožnica zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in še osem soobtoženih v zadevi Stožice je pravnomočna, so potrdili na Specializiranem državnem tožilstvu. Tožilstvo je obtožnico šest let po prvih hišnih preiskavah vložilo 18. maja letos, obdolženi so nanjo sicer vložili ugovore, vendar jih je sodišče zavrnilo.

Obtožnica devet fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Janez Koščak, odvetnik župana Mestne občine Ljubljana (Mol), je po vložitvi obtožnice sicer ocenil, da tožilstvo z vložitvijo obtožnice, ki Jankoviću očita zlorabo položaja in goljufijo, išče dlako v jajcu.

Osem soobtoženih

Poleg Jankovića naj bi tožilstvo ovadilo še nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakića kot nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli, Uroša Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja, ki zadnja leta vodi družbo Energetika Ljubljana-Termoelektrarna Toplarna Ljubljana.

Poleg tega naj bi bile ovadbe vložene še zoper vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja Lavriča, Boruta Skubica in Milana Črepinška. Vseh devet obdolženih je sicer vložilo ugovore, vendar je zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani ugovore zavrnil kot neutemeljene, tako je obtožnica z 19. septembrom postala pravnomočna, čaka se na razpis predobravnavnega naroka, so pojasnili na Specializiranem državnem tožilstvu.

Stožice | Avtor: PU Ljubljana PU Ljubljana

Glavni akterji gradnje kompleksa Stožice so leta 2010 podpisali domnevno sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Hišne preiskave septembra 2012

Septembra 2012 so sledile hišne preiskave pri družini Janković, leto kasneje so opravili nove hišne preiskave tudi pri Ogrinu, Sraki, Lozeju ter Jakiču.

Kot je navedeno tudi na osebni spletni strani ljubljanskega župana, je Okrožno sodišče v Ljubljani 20. aprila 2015 odredilo preiskavo zoper župana zaradi suma, da je naklepno pomagal Ogrinu in Sraki pri storitvi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila družbe Grep pri NLB in Factor banki ter da je kot župan Mol ministrstvu za šolstvo in šport predložil zahtevek za izplačilo sofinanciranja upravičenih stroškov stadiona Stožice, zahtevku pa priložil ponarejeno situacijo družbe Grep.

To sicer ni prva pravnomočna obtožnica zoper Jankovića. Pravnomočna je namreč tudi obtožba specializiranega tožilstva zaradi domnevnega jemanja podkupnine oziroma prejema donacije družbe Gratel za obnovo Ljubljanskega gradu, je maja poročal časnik Delo. Zoper ljubljanskega župana je odprtih še več drugih (pred)kazenskih postopkov. Je pa ljubljansko višje sodišče aprila lani Jankovića pravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja v zadevi Niš, ko je bil še predsednik uprave družbe Mercator.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • miki1234 14:24 26.september 2018.

    zakaj je še vedno visok funcionar javne uprave pri toliko obsodbah in sumih goljufije? vsaka čistilka za delo v ju mora predložiti potrdilo o nekaznovanosti, ti pokvarjenci pa kar tako...

  • Lavdan 14:20 26.september 2018.

    Važno, da imajo sodniki delo. advokati debelo kasirajo, učinka pa nobenega, razen pesek v oči raji.

  • maresem 13:35 26.september 2018.

    Ne me basat... a res??? Se mu že tresejo hlače, kot že 100x do sedaj.