Slovenija
17 ogledov

Janković bo moral plačati tri tisočake

Ljubljana 26.09.10, intervju, Zoran Jankovic, Zupan Ljubljane, portret, foto: Be Benjmin Kovač
Pritožba ljubljanskega župana na izrek globe v višini 3.000 evrov zaradi kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni bila uspešna. Ljubljanski župan Zoran Janković bo globo zaradi kršitev plačal iz lastnih sredstev.

Komisija za preprečevanje korupcije je ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću že pred časom izrekla globo v višini 3.000 evrov, so navedli. "Kršitelj je prek pravnega pooblaščenca Odvetniške družbe Čeferin vložil najprej zahtevo za sodno varstvo in pozneje še pritožbo na višje sodišče. Pri tem ni uspel, saj sta obe sodni instanci prekrškovno odločbo komisije vsebinsko in postopkovno v celoti potrdili ter je v minulem tednu postala pravnomočna," so zapisali v komisiji.

Namesto MOL oglobili župana

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so zanikali, da sodba Jankoviću očita korupcijo, prav tako ne podpisa pogodb o sofinanciranju rokometnega in košarkarskega kluba Olimpija. Ta sta od MOL dobila večkot dva milijona evrov, ob tem da je zastopnik prvega kluba županov sin Jure Janković, predsednik drugega pa Jankovićev mestni svetnik Jani Möderndorfer. Po besedah Jasne Plazl, vodje mestne službe za pravne zadeve, županu očitajo le, da v pogodbi ni bilo protikorupcijske klavzule iz zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Dodala je, da so klavzulo izpustili ne le v teh dveh, ampak številnih drugih pogodbah, o čemer so seznanili KPK, kar je “posledica interpretacije nejasne in dvoumne zakonske določbe, ki jo je podala služba za pravne zadeve MOL. Ta je zadolžena za pravni pregled vseh pogodb, preden jih podpiše župan. Ker občina po zakonu o prekrških ne more odgovarjati za prekršek, ampak mora župan kot predstojnik MOL prevzeti odgovornost za ravnanja strokovnih služb, mu je bila izrečena globa za navedeni prekršek,” je razložila Plazlova.

Svetniki: Na nepravilnosti opozarjamo že vrsto let

Na novico so se odzvali tudi ljubljanski mestni svetniki. Iz svetniškega kluba SDS so sporočili, da na "take in podobne nepravilnosti" pri poslovanju Jankovića opozarjajo že šest let, večkrat pa so ga tudi pozvali k odstopu. Zato zadnja pravnomočna odločitev sodišča v ničemer ne spreminja njihovega stališča, upajo pa, da bo odprla oči "predvsem tistim, ki še naprej hvalijo domnevno učinkovitost ljubljanskega župana".

Svetniki že opozarjali na napake

Vodja svetniške skupine SD Metka Tekavčič je dejala, da verjame, da Janković spoštuje razsodbo, saj je vedno poudarjal, da verjame v pravno državo in odločitev sodišč spoštuje. Po njenem mnenju je problematično predvsem to, da je županov sin predstavnik kluba in ima s tem možnost razpolagati z denarjem, ki pride iz mestnega proračuna v klub.

Predsednica mestnega odbora DeSUS Ljubljana Meta Vesel Valentinčič meni, da je čas, da se Janković od županske funkcije poslovi. Povedala je, da imajo v Ljubljani ogromno problemov na socialnem področju, v vrtcih in šolah, zato je zanjo odločitev, da se občinski denar davkoplačevalcev namenja profesionalnim športnim klubom, nesprejemljiva.

Podobnega mnenja je tudi vodja svetniškega kluba NSi Mojca Kucler Dolinar, ki je zapisala, da je bilo iz Jankovićevih ust v preteklosti že slišati, da bo odstopil, če mu bodo dokazane nezakonitosti, zato v kratkem pričakuje njegovo odstopno izjavo. "Danes lahko rečemo ne le, da je Janković skorumpiran, ampak tudi, da je lažnivec," še menijo v svetniškem klubu NSi.

Komentarjev 5
  • dragec 14:41 14.februar 2013.

    kaj misli njegov kolega JJ???

  • Pepe007 12:43 14.februar 2013.

    Športni klub je podjetje, ki ima silno malo zaposlenih, pa še ti so večinoma tujci. Ne vidim nekega pametnega razloga, da bi bil tja potisnjen denar pametna naložba. Če ima mesto Lj preveč denarja, bi ga lahko vrnila v proračun ...prikaži več ali denimo znižala ceno vrtcev ali denimo delno subvencionirala prehrano osnovnošolcev ali še kaj drugega.

  • romank 12:29 14.februar 2013.

    Glede na gromozanski kup denarja,katerega izvor mafi-janković ne zna pojasniti,so trije jurčki naravnost smešna, simbolična vsota,približno neka takega, kot če pljuneš v ocean...Ampak morda je to za začetek dobro že zato,da mu končno enkrat že ...prikaži več razbijejo tistonjegovo svetniško avreolo na buči...