Slovenija
19 ogledov

Janković da, Jaklič ima

Ljubljanski župan Zoran Janković in direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič ne o Žurnal24 main
Lekarna Ljubljana. Leto in pol ima podjetje, ki ga ne bi smela imeti, meni pravnik.

Ljubljana. Javni zavod Lekarna Ljubljana (LL) ne bi smel ustanavljati gospodarskih družb, menita pravnika Rajko Pirnat in Bojan Bugarič, zato se jima ustanovitev gospodarske družbe LL Grosist, ki je veletrgovec z zdravili, zdi sporna.

Soglasje za ustanovitev je sicer novembra 2009 dala Mestna občina Ljubljana (MOL), ki je ustanoviteljica javnega zavoda, pri tem pa se je sklicevala na zakon o javnih zavodih. Pirnat in Bugarič menita, da bi morali upoštevati zakon o javnih financah, ki je bil sprejet po zakonu o javnih zavodih. “Javni zavodi, katerih ustanovitelj je občina, ne smejo odplačno pridobivati kapitalskih naložb,” je zapisano v zakonu o javnih financah. Po besedah Pirnata je ustanovitev družbe odplačna pridobitev, ker je treba za delež plačati osnovni kapital.

Jaklič in MOL molčita

Na MOL včeraj niso odgovorili, zakaj so dali soglasje k ustanovitvi LL Grosista na podlagi zakona o javnih zavodih in ne na podlagi zakona o javnih financah. Odgovore je podžupan Aleš Čerin obljubil za danes. V LL pa nam bodo pojasnila poslali naslednji teden, ko se njihov direktor Marko Jaklič vrne s službene poti. Jaklič tudi v telefonskem pogovoru ni želel odgovarjati na vprašanja.

Za obnovo razpis ali ne?
Od MOL in LL čakamo tudi pojasnila, ali je LL Grosist nekdanje Merkurjevo skladišče na Viču obnavljal mimo zakona o javnem naročanju. Pirnat namreč ocenjuje, da je podjetje, ki opravlja javno službo ali njen del in je v celoti v lasti javnega zavoda, javni naročnik. Glede na to bi za obnovo skladišča, ki naj bi stala okoli dva milijona evrov in ki naj bi ga kmalu odprli, moral biti objavljen javni razpis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.