Slovenija
21 ogledov

Janković: Delali bomo v dobro državljanov

Zoran Janković volitve
1/81
Anže Petkovšek
Veselje po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev je bilo največje v štabu Zorana Jankovića. Z rezultatom pa so zadovoljni tudi v SD in listi Gregorja Viranta.

Zoran Janković, zmagovalec predčasnih volitev, se je v medijskem centru še enkrat zahvalil državljankam in državljanom, ki so se udeležili volitev. S prihodom na volišča so po njegovih besedah pokazali, da hočejo državo ki bo uspešna in konkurenčna. Zahvalil se je svoji ekipi, brez katere, kot je dejal, uspeha ne bi bilo.

"Jutri je nov dan. Ne govorimo danes o nobeni koaliciji. Najprej se moramo sami pogovoriti," je Janković odvrnil na vsa ugibanja o morebitni prihodnji koaliciji. "Mislim, da lahko nastane leva sredina. Zdaj lahko pokažemo, ali smo za sodelovanje ali to samo govorimo. Videli bomo, kaj bo odgovor drugih."

Na napoved Janeza Janše, da bodo v Sloveniji v kratkem nove predčasne volitve, je odvrnil, da je to dokaz, "temu, kar ves čas govorim, da eno dela, drugo govori. Mislim, da je prišel čas, da se SDS zaveda resnosti položaja in začne sodelovati." Janković meni, da bo zdaj nastopil čas, ko se bo pokazalo, koliko so bile resnične Janševe besede o tem, da je treba stopiti skupaj.

"Hvala vsem, ki ste prišli na volišča, vsem ste pokazali, da želimo novo Slovenijo, ki bo gospodarsko uspešna, socialna, ne bo imela afer, bo vrnila ugled pravosodju. Bilo je kratko obdobje, samo sedem tednov, ob meni je izvrstna ekipa, hvala vsakemu posebej in vsem skupaj. V imenu ekipe in svojem zagotavljam, da bomo vedno na razpolago, da se ne bomo skrivali za nekimi agencijami, da bomo delali v dobro državljanov," je dejal ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev v štabu. Dodal je, da je rezultat dokaz, da se dobro vrača z dobrim. Prepričan je, da se bo dobro delo, ki ga je začel v Mercatorju in v mestni občini, nadaljeval tudi na ravni države.

Proslavljanje se je iz prostorov štaba preselilo na ljubljanske ulice. Ljudje skupaj z Jankovićem nazdravljajo uspehu. Ob tej priložnosti je dosedanji ljubljanski župan zarezal v 80-kilogramsko torto. Kot nam je sporočila bralka, je bilo glasno tudi v Dravljah, kjer rezultate proslavljajo z metanjem petard.

"Vstali smo od mrtvih"

Borut Pahor se je zahvalil vsem, ki so namenili glas zaupanja SD. "Če kdaj, je bilo to zaupanje težko pričakovati na teh volitvah," je povedal ob prihodu v Cankarjev dom. "Ljudje so razumeli, da smo se trudili po najboljših močeh. Osebno nisem pričakoval tako dobrega rezultata."

Kljub dobremu rezultatu pa je vseeno zaskrbljen, saj se zaveda, da je ljudem jasno, kakšne so razmere in da pričakujejo manj boleče ukrepe, kot jih je predlagal sam kot predsednik vlade. "A to se ne bo izšlo," je napovedal. Končal je z obljubo, da se bodo v SD tako kot v zadnjih treh letih trudili, da bi ljudem služili po najboljših močeh.

Delo v kampanji mu je bilo v velik užitek, saj se je znova srečeval z ljudmi in se z njimi pogovarjal. "V primerjavi s tremi leti vodenja vlade, je bilo to (delo v kampanji, op. p.), da se ne izneverim moji navadi, piece of cake*." (*mala malica)

Ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev je izrazil obžalovanje, da v parlament nista prišli stranki, ki sta bili v koaliciji pred tremi leti. Pahor je opozoril, da bo prihodnja vlada morala voditi reformno politiko in da je vprašanje, ali bo Jankoviću uspelo prepričati Viranta in DeSUS, saj brez njih ne bo mogel sestaviti trdne vlade.

štab SD volitve | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Če bi bilo več časa ..."

Igor Lukšič, SD, odločilno za ta volilni rezultat da so ljudje končno dojeli, da je bilo delo vlade od 2004 do 2008 porazno in je to izražano. "Do začetka volilne kampanje smo bili glavna tarča in edina tarča," je dejal. Ko se je pozornost razporedila po ostalih kandidatih, se je zgodba spremenila. Prepričan je, da bi bila zgodba drugačna, če bi kampanja trajala dlje časa.

Miran Potrč meni, da volivcev ni zadovoljila samozavest SDS, ki sta jo Janša in SDS vlagala v kampanjo v zadnjih mesecih. "Ljudje takšne samopašnosti ne štejejo za dobro popotnico in to je najbrž glavni razlog, da SDS ni dobila volitev."

In kako komentira rezultat? "Rezultat je bistveno slabši, če ga primerjamo s tistim pred tremi leti. Če pa primerjamo s tem, kaj so volivci mislili pred štirimi, tremi meseci, smo z veliko aktivnostjo predsednika stranke dosegli velik uspeh," je rezultat ocenil Potrč.

V volilnem štabu SD je bil tudi Drago Isajlović, ki je prepričan, da zadnji dogodki v zvezi z nepremičninami ljudi niti niso tako zanimali. Prepričan je, da je na rezultat SDS vplival kazenski postopek na sodišču. Isajlović je sicer pričakoval nekaj odstotkov boljši rezultat za SD, a je tudi s tem zadovoljen.

Pri Virantu pripravljeni na pogovore

V štabu Gregorja Viranta so še pred razglasitvijo rezultatov proslavili rojstni dan predsednika stranke. Po razglasitvi se je Virant iskreno zahvalil vsem, ki so glasovali za njih. Poudaril je, da so iz "praktično nič" prišli do rezultata, ki jih uvršča med pomembnejše člene v parlamentu. Obljubil je, da bodo naredili tisto, kar so napovedali v programu.

Kampanj za njih ni bila najbolj prijetna izkušnja, saj je bilo kar precej negativnosti. Kot je dejal, je bil tudi sam nespreten, "ampak iskreno".

Na vprašanje, ali še vedno misli, da sta lahko ministrstvi za notranje zadeve in pravosodje v rokah ene stranke, je odvrnil: "Menim, da državaljani zaupajo, če primerjamo stranko gospoda Jankovića in stranko gospoda Janše, da v kombinaciji teh treh strank državljani pravno državo najbolj zaupajo državljanski listi."

"Saj še teh nismo zaključili," je na vprašanje, kaj meni o Janševi napovedi predčasnih volitev, dejal Virant. O možni sestavi prihodnje vlade ni želel razpravljati. Poudaril je, da je državljanska lista pripravljena sodelovati z vsemi. "Bomo pa zelo trdno stali za svojimi načeli, za svojim programom," je poudaril Virant, ki težko špekulira o tem, ali jih bo Janković povabil na pogovore. "Nam gre za to, da ravnamo odgovorno do tistih, ki so nas na teh volitvah podprli."

Po besedah Janeza Šušteršiča mora sedaj "vlada najprej narediti svojo domačo nalogo". S tem misli na to, da mora vsako ministrstvo najti petodstotno rezervo, saj lahko šele potem stopi vlada pred upokojence in javni sektor ter zahteva od njih prispevek pri varčevanju.

In kako komentira padec podpore volivcev? "Pred osmimi tedni smo začeli na nič, nato skočili na 20 odstotkov zaradi navdušenja nad novim, kasneje pa je podpora zaradi kampanje padla na deset odstotkov. To je trdnih deset odstotkov ljudi, ki vedo, kaj je naš program. To je kapital, na katerem lahko delamo."

Volitve v štabu Zares | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Izpadla LDS in Zares

Gregor Golobič je dejal, da stranka kljub porazu ostaja na državni in lokalni ravni. Rezultat je zanje brez dvoma neuspeh, a "življenje gre naprej".

Katarina Kresal je dejala, da so dobili manj od pričakovanega. Čestitala je zmagovalcu in se zahvalila vsem, ki so jim dali glas. Napoveduje, da bo stranka ostala zvesta svojim vrednotam in bo delala naprej.

Komentarjev 2
  • DUSANJ2000 11:16 06.december 2011.

    Državljanov katere države? Ali je mislil v dobro družine?

  • Sonček 06:33 05.december 2011.

    "Janković: Delali bomo v dobro državljanov"....Le glej, da ne boš preveč zarečenga kruha požru !!!