Slovenija
10 ogledov

Janković Grepa noče poriniti v stečaj

ljubljana 07.09.10, sportna dvorana, dvorana, sportni park stozice, stozice, fot Anže Petkovšek
Župan optimistično verjame, da bo Grep v Stožicah dokončal trgovski center, čeprav kljub prošnjam ni zagotovil niti elektronskega preverjanja vstopnic. To bo do EP storila MOL, je obljubil Janković.

Na razpis Mestne občine Ljubljana (MOL) za vzpostavitev delovanja kontrole pristopa v dvorani in na stadionu Stožice je prispela ena ponudba. Kdo jo je oddal in koliko zahteva za ta posel, župan Zoran Janković na današnji novinarski konferenci ni razkril. Je pa zagotovil, da bo sistem elektronskega preverjanja vstopnic v Stožicah zagotovo deloval med evropskim prvenstvom (EP) v košarki. Koliko jih bo to stalo, še ni znano, bo pa to plačala MOL. Delovanje tega sistema bi sicer moral zagotoviti zasebni partner občine v tem projektu – Grep.

Ročno preverjanje prepočasno

Kljub zagotovilom župana, da bo sistem deloval, bodo pri tem zagotovo lovili zadnje minute. Razpis so namreč ponovili že tretjič v zadnjih dveh mesecih. V prvem poskusu občina ni dobila nobene ponudbe, v drugem pa ponudbo podjetja Skidata AG. "Pogodbe nismo podpisali, ker je bila ponudba neprimerna in nesprejemljiva," so povedali v mestni službi za javna naročila, podrobnosti pa niso razkrili. Skidata AG je želel s tem poslom zaslužiti 197 tisoč evrov (brez DDV).

Spomnimo, da izkušnje z nogometnega stadiona v Stožicah, ko igra slovenska reprezentanca, kažejo, da ročno preverjanje vstopnic dostikrat ni dovolj hitro, zato številni pred stadionom ostanejo tudi, ko se tekme že začnejo. To bi se lahko zgodilo tudi v dvorani, če elektronski sistem ne bo deloval, saj je EP pri nas prvo, kjer vstopnice prodajajo za vsako posamezno tekmo in ne za ves dan, kot je bilo na dosedanjih velikih tekmovanjih. To pomeni, da bodo morali Stožice prazniti in polniti trikrat na dan. 

MOL ne zaračunava pogodbenih kazni

Po Jankovićevih besedah so za vzpostavitev delovanja tega sistema večkrat zaprosili Grep, a naleteli na gluha ušesa. Kljub temu mu MOL od avgusta 2012 ne zaračunava pogodbenih kazni, čeprav bi lahko. "Za to imamo še vedno čas. Kaj pa bi pridobili s propadom Grepa? Mi ga zagotovo ne bomo porinili v stečaj," je bil jasen župan in dodal, da še vedno obstajajo možnosti, da bo Grep dokončal projekt, tudi zasebni del z nakupovalnim središčem: "Verjamem, da se bo rešitev našla." Po njegovih besedah za to obstajajo trije scenariji, kateri, pa ni povedal.

Prav tako ni želel komentirati novega solastnika Grepa, ki naj bi po nekaterih informacijah zahteval stečaj podjetja: "To ni moja zadeva, ampak stvar družbenikov." 

Janković ne bo dal niti evra več KZS

Stožice in Hala Tivoli bodo sicer čez slab mesec gostile EP. Po Jankovićevih besedah so se s Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) vse dogovorili, čeprav je spor pred enim mesecem nakazoval, da še kar nekaj vprašanj, predvsem finančnih, ni rešenih. Kot je dejal župan, je že nekaj časa vse dogovorjeno: "Izplačali jim bomo kotizacijo, in sicer 567 tisoč evrov in niti evra več." 

Ali bodo med EP v stanovanjski soseski BS3 ob Stožicah delovale zapornice, Janković še ne ve. Po njegovem mnenju se lahko zgodi, da bi v tistem času začasno delovale. Sicer pa bo po njegovih besedah v Stožicah takrat poskrbljeno tudi za zabavo, saj bo KZS uredila navijaško cono.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.