Slovenija
96 ogledov

Janković in Janša lagala o premoženju

Zoran Janković Janez Janša Anže Petkovšek
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila poročilo, v katerem piše, da sta predsednik vlade Janez Janša in ljubljanski župan Zoran Janković kršila zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju. Na KPK odločni: Ponosni smo na svoje delo!

Komisija je pri zavezancu Zoranu Jankoviću, predsedniku Pozitivne Slovenije, ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah oziroma povečanju finančnih sredstev na bančnih računih (v vrednosti prek 2,4 milijona evrov).

Ugotovila je tudi, da je del finančnih prilivov nekaj več kot 200 tisoč evrov v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na osebni bančni račun zavezanca iz naslova verižnih transakcij, ki imajo svoj začetek v podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana. Kot so poudarili, ta sredstva niso samo neprijavljena komisiji, ampak so tudi izrazito obremenjena s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotje interesov v najširšem smislu in sumi zlorabe položaja.

Kršitve tudi pri predsedniku vlade

Prav tako je komisija večkratno kršitev ugotovila pri predsedniku vlade Janezu Janši, in sicer "večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev; nadalje je komisija ugotovila, da se je premoženje zavezancu – glede na ugotovljene uradne vire dohodkov in premoženja – v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210 tisoč evrov".

V poročilu so zapisali tudi, da je zavezanec v nadzorovanem obdobju kot obliko sofinanciranja nakupa nepremičnine od zasebnega podjetja s pravnim poslom na škodo tega podjetja pridobil premoženjsko korist v višini okrog 100 tisoč evrov, pri čemer je bil posel po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

Erjavec, Pahor, Virant in Žerjav niso kršili

Pri Karlu Erjavcu, Ljudmili Novak, Borutu Pahorju, Gregorju Virantu in Radovanu Žerjavu komisija ni ugotovila kršitev zakona glede obveznosti poročanja komisiji, neskladnosti med vrednostmi ugotovljenega dejanskega premoženja, ki je osnova za odmero davčnih obveznosti in prijavljenega premoženja, oziroma nesorazmernega povečanja premoženja na območju Republike Slovenije v času opravljanja njihovih javnih funkcij.

KPK: Ponosni smo na svoje delo

Goran Klemenčič, predsednik KPK, je dejal, da je ponosen na svoje sodelavce, člane senata in strokovno osebje, ki so skrbno delali in ki so pokazali, da so sposobni obravnavati tudi take zahteve. Kot državljan pa je ob ugotovitvah žalosten. "When numbers talk, bullshit walks oziroma v prevodu: ko začnejo govoriti številke, govorijo dejstva; ne bi smelo biti več prostora za politično demagogijo, celo v Sloveniji ne."

"Komisija, ki dela in živi v tej državi, ne dvomi, da bo v naslednjih dneh in tednih prišlo do bitke za interpretacijo, verjetno tudi diskreditacijo poročila, postopka in verjetno tudi posameznih ali vseh članov komisije," pričakuje Klemenčič, ki je dodal, da so se z nekaterimi tovrstnimi težavami srečevali že v nadzornem postopku.

Šef komisije je še dejal, da sta posledici poročila lahko samo dve: "ali nas vse zaprejo, ker smo neutemeljeno očrnili dva politika, ali da politiki sprejmejo odgovornost in ustrezne ukrepe."

Tudi po soočenju z očitki pojasnil niso dobili

Za nadzor so se odločili po zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bilo premoženjsko stanje najvišjih slovenskih politikov ena od osrednjih predvolilnih tem, je pojasnil Klemenčič.

"In na najvišji ravni oblasti se je na najbolj vulgaren način spet izkazalo, da poštenost, odgovornost in pravna država ne morejo obstajati in učinkovati ena brez druge," je komentiral.

Klemenčič je še povedal, da je komisija med nadzornim postopkom vsem zavezancem dala več možnosti, da ustno ali pisno podajo pojasnila glede odprtih vprašanj o njihovem premoženju. Prav tako so jih izrecno opozorili, da je dokazno breme na njih samih. Tako Janšo kot Jankovića so tudi pozvali k dodatnim pojasnilom, vendar so bila ta po Klemenčičevih besedah v odločenih delih izmikajoča, nepopolna in tudi "preverljivo lažna".

Komentarjev 47
  • privat 08:13 11.januar 2013.

    kaj si to opisal deželo Ravbarland??

  • Scott 03:15 09.januar 2013.

    Vili;in kaj bi vi in/ali vaši simpatizerji počeli,v kolikor bi nekdo povpraševal o detomoru vašega sina v kolikor ga imate ali bi ga imeli?Kaj?

  • Scott 03:08 09.januar 2013.

    Gnusen in po komunistično pokvarjen je način povpraševanja,provociranja,dvigovanja prahu,to so metode peterokrake rdeče morilske zvezde.Itak pa vsi dobro vemo,da je ta karbin sin veliki lažnivec,kar mu je bilo na sodišču tudi že dokazano in mu bo še!