Slovenija
21 ogledov

Janković in Pahor: "Ne bomo nagajali"

pahor in janković Anže Petkovšek
Zoranu Jankoviću se zdi prav, da je možnost za sestavo koalicije za njim dobil Janez Janša. Oglasil se je tudi Borut Pahor. Sporoča, da sodelovanje njegove stranke v koaliciji ne bi prineslo dodatne vrednosti.

"Mislim, da je prav, da Janša dobi priložnost kot drugouvrščeni na volitvah," je danes povedal relativni zmagovalec parlamentarnih volitev Zoran Janković.

Povedal je še, da ga zanima, kako bo Gregor Virant pojasnil, da je odstopil od tega, da bi njegova stranka vodila ministrstvo za notranje zadeve.

Tega naj bi Virant v koalicijskih pogajanjih zamenjal za mesto predsednika državnega zbora. Izrazil je sicer dvom v to, da bodo volivci Liste Virant in DeSUS z njihovo odločitvijo o vstopu v koalicijo zadovoljni.

Janković je sicer še poudaril, da ima Pozitivna Slovenija cilj še letos imeti 30 tisoč članov. V tem trenutku jih imajo po njegovih besedah le okoli 1.300. Posvetili se bodo ustanavljanju občinskih odborov, predvsem v občinah, kjer bodo potekale nadomestne županske volitve. Janković še pravi, da bo vsaj še nekaj časa poslanec, da pa se še vedno vidi v izvršilni funkciji.

Pahor: vstop SD v koalicijo ne bi prinašal "dodatne vrednosti"

Oglasil se je tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, sicer tokrat v vlogi predsednika Socialnih demokratov, in svojo stranko v pismu jasno opredelil kot opozicijsko. Čeprav ni podpornik nastajajoče vlade, je izrazil zadovoljstvo, da bo Slovenija do nje vendar prišla. Kot je zapisal, se namreč država "predolgo, vse od konca poletja lanskega leta, otepa s politično in reformno invalidnostjo, kar zaradi domačih in mednarodnih razmer že resno ogroža blaginjo naših ljudi".

V pismu Pahor desnosredinski koaliciji očitno ne odreka legitimnosti in pravice, da se oblikuje kot politična alternativa neuspelemu poskusu oblikovanja vlade relativnega zmagovalca volitev, torej Zorana Jankovića. Glede v preteklosti omenjanega sodelovanja Socialnih demokratov v bodoči vladi pa je Pahor izrazil mnenje, da "sodelovanje ene stranke več v njej ne bi prinašalo nobene posebne dodane vrednosti". Prav zato so se pri SD odločili, da bodo delovali kot "izkušena in državotvorna opozicija".

Ne bodo nagajali

"Vladi bomo pri njenih namerah kritično gledali pod prste," pravi Pahor in dodaja, da bodo z njo tudi sodelovali pri velikih projektih ter jo spodbujali in ji ne bodo "nagajali". "Nikoli ne bomo nagajali, podpirali bomo reforme, ki so dobre za državo," je na novinarsko vprašanje danes odgovoril tudi Janković.

Pahor prav Socialne demokrate postavlja kot politično alternativo, saj nastajajoča vlada ni pomenila niti njegove prve niti druge politične izbire. Obenem se predsednik SD zaveda, da bo nova vlada vlada vseh, prav zato pa jo bodo držali za besedo glede prisege, da bo "zavezana delovati v korist vseh ljudi".

Odhajajoči premier je pismo sklenil s pozivom k strpnosti in potrpežljivosti, ki sta poleg znanja in odločnosti potrebni, da se najdejo rešitve iz krize in "nova perspektiva našega naroda".

Komentarjev 18
  • bojovi 18:38 27.januar 2012.

    WTF? Kr neki samo da objavi svoj komentar. Haaaaaaaaahahahahaha XDNej raje Ivan Hinavski pride na nezasluženo oblast in zbriše podpis iz ACTAe da ga bo možno prenašati 4 leta ali pa po Ivanovo do predčasnih volitev ki jih je toliko hotel.

  • bojovi 18:36 27.januar 2012.

    Takrat ko bo do taki kot je Ivan Hinavski nehali razdvajat Slo.

  • bojovi 18:35 27.januar 2012.

    Nekako jim verjamem, se ne bodo spustili na nivo Ivana Hinavskega in metali polena pod noge.