Slovenija
16 ogledov

Janković: "Jaz sem se hodil samo slikat naokoli"

Zoran Janković
1/10
Saša Despot
V Ljubljani pričakovano slavi Zoran Janković, ki so ga Ljubljančani na to mesto izvolili še četrtič. Pravi, da ga je rezultat pomiril.

Zoran Janković naj bi po podatkih državne volilne komisije prejel 57,61 odstotkov glasov - preštetih je bilo nekaj več kot tretjina glasov. Tudi v mestnem svetu naj bi slavila Lista Zorana Jankovića, po trenutnih podatkih naj bi prejela 41,59 odstotkov glasov. 

Janković je prve rezultate pozdravil in povedal, da "mislim, da je čas, da začnemo ceniti tiste, ki svoje delo dobro opravljamo". Pravi, da je po teh rezultatih pomirjen, saj se vidi, da so Ljubljančanke in Ljubljančani ocenili pravilno.

"Hvalažen sem svojim desetim sodelavcem, ki so v tej kampanji vse naredili tako dobro, jaz sem se hodil samo slikat naokoli," je še povedal Janković.

Janković je svojo zmago napovedoval že pred slabim tednom, ko je za Žurnal24.si povedal, da drugega kroga ne pričakuje: "O tem bodo odločali volivci. Osebno ga ne pričakujem." Veliko prednost pred ostalimi enajstimi kandidati za župana pa so mu napovedovale tudi vse javnomnenjske raziskave.


Najbljižji zasledovalec daleč stran

Poleg Jankovića se je za vodenje prestolnice potegovali še enajst kandidatov. Najbolj se je Jankoviću približal Damjan Damjanovič, neodvisni kandidat, ki je kandidiral s podporo volivcev, podprle pa so ga tudi pomladne stranke. Damjanovič, ki je prejel petino glasov, je Jankoviću že čestital in ga opomnil, naj ne pozabi tudi na obrobne četrti.

Ljubljanskemu županu, ki vodi prestolnico že od leta 2006, so njegovi nasprotniki največkrat očitali neprimernost zaradi ovadb in preiskav, ki mu visijo nad glavo, a je na to burno odgovarjal, da mu še nihče ničesar ni dokazal. Janković je napovedal, da bo odstopil iz mesta župana, če bi mu krivdo dokazali.

Bo Janković izgubil večino?

Po trenutnih podatkih naj bi Lista Zorana Jankovića v mestnem svetu zasedla 21 mest, kar pomeni, da bo Janković prisiljen v sklepanje kompromisov, saj bo njegova lista ob večino. V zadnjih dveh mandatih je imela njegova lista vedno večino sedežev v 45 članskem mestnem svetu. V minulem mandatu so imeli 25 sedežev, v mandatu od leta 2006 do 2010 pa 23 sedežev. Največja opozicijska nasprotnica Jankovićevi listi je bila v obeh mandatih stranka SDS.

Poslavlja se večni župan

V Osrednji Sloveniji bodo v prvem krogu dosedanji župani najverjetneje slavili tudi v Domžalah, kjer je zmagal Toni Dragi, v Kamniku, kjer je mandat vnovič dobil Marjan Šarec, in Grosupljah, kjer slavi Peter Verlič. V Brezovci se je za župana potegoval zgolj dosedanji župan Metod Ropret, zato je bilo že pred volitvami znano, da bo to funkcijo tudi obdržal.

Do sprememb pa je prišlo v Medvodah, kjer se bo po dvajsetih letih od županskega stolčka poslovil Stanislav Žagar, nadomestil ga bo Nejc Smole.

Drugega kroga zagotovo ne bo tudi v občinah Ig, Škofljica, Velike Lašče, Šmartno pri Litiji, Moravče, Lukovica, Vodice, Dobrova-Polhov Gradec in Horjul, saj sta se v teh osrednjeslovenskih občinah za mesto župana potegovala le po dva kandidata.

Komentarjev 11
  • Avatar čavez
    čavez 12:00 06.oktober 2014.

    Prva objava je bila 63,8 odstotkov koliko jih je volilo ni pomembno, tisti ki niso oddali svojega glasu so neopredeljeni ne vedo ali bi bili lopovi če se jim izkaže priložnost, ali poštenjaki če te priložnosti morebiti nebi imeli, odgovor ...prikaži več je teh volitev je popolnoma jasen.

  • kapibara 09:40 06.oktober 2014.

    Žal ti dam lahko samo 1 "+" , vem pa da si mislil prseleni Ljubljančani, % glasov pa pove kolikšni % je le teh..

  • Žurnalček 08:22 06.oktober 2014.

    Damjanoviću , kako si predstavljaš , da si lahko Župan LJ. Kdo te je v to sploh prepričal. Imaš svojo občino na Koroškem , pa tam kandidiraj. Vsak hurac , ki se pritepe v LJ , misli da je Ljubljančan !