Slovenija
27943 ogledov

Janković je obiskal Janšo, pogovarjala sta se o ...

zoran janković janez janša železniška postaja
1/3
Predsednik vlade Janez Janša se je danes sestal z županom Mestne občine Ljubljane Zoranom Jankovićem, Jožetom Mermalom in Bojanom Albrehtom.

Predsednik vlade se je na Gregorčičevi sestal z ljubljanskim županom, šefom BTC Jožetom Mermalom in Bojanom Albrehtom, bivšim Jankovićevim mestnim svetnikom in lastnikom Zlatarne Celje, ki na Bavarskem dvoru v Ljubljani gradi luksuzen hotel.

Na sestanku, kjer sta bila prisotna tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, so spregovorili o prihodnosti železniške infrastrukture v Republiki Sloveniji.

Predsednik vlade je podprl idejo o poglobitvi železniške proge v Ljubljani in izgradnji logističnega centra, ki bi pomenila razbremenitev javnega prometa in modernizacijo železniškega vozlišča v Mestni občini Ljubljana, so sporočili z Gregorčičeve.

Projekt poglobitve železniške proge in izgradnje logističnega centra, katerega načrtovanje je zastalo pred slabimi desetimi leti zaradi finančne krize, je priložnost, da glavno mesto postane nacionalno ter tudi mednarodno sodobno tranzitno stičišče, ki bo veliko prispevalo tudi k ponovnemu zagonu gospodarstva po trenutno trajajoči zdravstveni krizi. Kot je po sestanku poudaril premier je "čas za ponovni zagon in uresničitev projekta."

Projekt, katerega načrtovanje je zastalo pred slabimi desetimi leti zaradi finančne krize, je po navedbah premierjevega kabineta priložnost, da glavno mesto postane nacionalno in tudi mednarodno sodobno tranzitno stičišče, ki bo veliko prispevalo tudi k ponovnemu zagonu gospodarstva po koronavirusni krizi.

Projekt nadgradnje železniške postaje Ljubljana, to je prenove tirov, tirnih naprav in peronske infrastrukture ter gradnjo zunajnivojskih dostopov, je vlada septembra uvrstila v načrt razvojnih programov 2020-2023. Gre za ureditev tirne infrastrukture v sklopu novega potniškega centra Ljubljana in za del projekta ureditve železniškega vozlišča Ljubljana.

Načrtovani posegi v okviru celovitega projekta so po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo že umeščeni v prostor, kar pomeni, da bo po pripravi projektne dokumentacije možna takojšnja realizacija investicije.

V prvem koraku se načrtuje nadgradnja železniške postaje Ljubljana, ki predvideva ureditev tirov, tirnih naprav in peronske infrastrukture ter gradnjo zunajnivojskih dostopov za zagotovitev maksimalne pretočnosti postaje s povečanjem kapacitete potniškega in tovornega prometa skozi postajo.

Ocenjena vrednost projekta nadgradnje železniške postaje Ljubljana je nekaj manj kot 109,9 milijona evrov. Projekt se bo financiral s sredstvi državnega proračuna in z nepovratnimi sredstvi iz Instrumenta za povezovanje Evrope (Cef). V tem letu so sredstva potrebna predvsem za financiranje izdelave investicijske in projektne dokumentacije ter izvajanja inženirskih storitev in storitev upravljavca javne železniške infrastrukture, sredstva iz instrumenta Cef pa je Evropska komisija Sloveniji za ta namen že odobrila.

Nadgradnja glavne ljubljanske železniške postaje je prva faza projekta nadgradnje železniškega območja ljubljanskih postaj. Celovit projekt predvideva ureditev vozlišča med območji od postaje Ljubljana Šiška do Ljubljana Zalog, vključno z nadgradnjo železniških postaj Ljubljana, Ljubljana Šiška, Ljubljana Moste in Ljubljana Zalog ter železniškega postajališča Ljubljana Polje s pripadajočimi ureditvami.

Komentarjev 22
  • onxxx 09:11 20.november 2020.

    Največja neumnost v teh časih.In to še debata z šerifom?Že itak v pismu poslanem v eu omenjate pomoč muslimanom,kar je malo preveč-še ena taka pa izgubite moj glas za vedno.

  • leonardo 13:14 19.november 2020.

    Jankovič oplel si. Povej s kom se družiš in povem ti kdo si!!!!!

  • Avatar vec
    vec 13:06 19.november 2020.

    Prišel Jankovič v bistvu mal potipat če bi se nemara dalo letos tudi imet veseli december oz. pleskavice in trubači fest v LJ. Mislm da ga letos ne bo.