Slovenija
64 ogledov

Janković komisiji pojasnil nakup parcel

Komisija dela pod taktirko Alenke Jeraj iz SDS. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je komisiji DZ pojasnil podrobnosti glede nakupa parcel ob počivališču Barje in postopka spremembe njihove namembnosti.

Omenjene parcele je leta 1996 od Ljubljanskih mlekarn kupil zdajšnji ljubljanski župan Zoran Janković, kmalu zatem pa so bile spremenjene v zazidljive.

Damijan Janković je danes pojasnil, da so parcele trenutno namenjene za zdravstvo, šolstvo in šport, po spremembi izvedbenega prostorskega načrta pa naj bi bile namenjene za stanovanjsko-poslovno gradnjo.

Okrnjen spomin
Ni pa se mogel spomniti, po kolikšni ceni je Electa odkupila omenjena zemljišča oziroma ali so bila res kupljena po ceni šest do osem takratnih nemških mark za kvadratni meter.

dr%C5%BEavni zbor, zasli%C5%A1anje, Damijan Jankovi%C4%87 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prav tako ni natančno vedel, ali je predlog, da se spremeni namembnost zemljišč v zemljišča za stanovanjsko-poslovno gradnjo, dala Electa ali kdo, povezan z njo. Sicer pa, kot je dejal Janković, danes ni več prepričan, da bi na tistem območju gradil stanovanja, saj so se razmere na trgu stanovanj močno spremenile.

Na vprašanje, ali bi se zaradi izgradnje dveh krožišč ob zemljišču in priključitve na obvoznico, cena zemljišč povečala, je Janković odgovoril, da v to ni prepričan, saj se stanovanja trenutno ne prodajajo, gradnja stanovanj pa je v krizi.

dr%C5%BEavni zbor, zasli%C5%A1anje, Franc Puk%C5%A1i%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ščitil zasebnost

Na vprašanje predsednice komisije Alenke Jeraj, ali sta se z očetom kdaj pogovarjala, kako bi bilo treba urediti zemljišče, da bi bilo vredno več, ni želel odgovoriti, ker zasebnih pogovorov ne želi komentirati. Potrdil pa je, da se za nakup omenjenih parcel zanima "neka tuja družba".

Uvedbo parlamentarne preiskave politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri vrsti velikih gradbenih investicij so zahtevali poslanci SLS, SNS in SDS.

Na zagovoru že drugi iz družine Janković
Parlamentarna komisija je pred časom med drugim zaslišala tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Po mnenju komisije je bilo sporno to, da so nekatera gradbena podjetja občini Ljubljana donirala sredstva na pobudo Jankovića. Ljubljanski župan je takrat pojasnil, da naj tisti, ki ustvarja v Ljubljani, družbenemu okolju tudi nekaj da, vsaka donacija pa je bila po njegovih besedah prostovoljna.

Komisija je tako zaslišala tudi direktorje podjetji, ki so MOL donirali od 50 do 250 tisoč evrov, in direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ki je občini donirala zemljišče v vrednosti 550 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.