Slovenija
13 ogledov

Janković: "Meni se nikamor ne mudi"

Karl Erjavec Nik Rovan
Koalicijska pogajanja se nadaljujejo. Karl Erjavec pred sejo mestnega sveta na magistratu obiskal Zorana Jankovića.

Da je pogovor med predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem in bodočim mandatarjem Zoranom Jankovićem tekel o bodoči koaliciji, ni dvoma.

Janković pa je o sestanku povedal naslednje: "Odločil sem se, da vsakega srečanja ne bom komentiral, ker so mnogi preveč komentirali. Imam priložnost, da vodim organizirane pogovore, pravila pa so zelo jasna. Imeli bomo 11 ministrstev in vsi ministri morajo biti strokovnjaki na svojem področju in timski igralci. Brez tega ne bo šlo." Na vprašanje, kdaj bo oblikoval vlado, je odgovoril: "Meni se nikamor ne mudi."

Erjavec je v četrtek za Žurnal glede bodoče koalicije izjavil: "Nej kej pokličejo, pa se bomo pogovarjali. Mi smo za kompromise." Je pa dejal, da ne pričakuje, da bi bil DeSUS v vladi.

Poleg tega nikakor noče več biti minister. Na vprašanje, ali bi bil predsednik ali podpredsednik državnega zbora, je v četrtek odgovoril: "Ne vem. Kot vodja poslanske skupine DeSUS sem lahko zelo učinkovit za svoje volivce. Če pa bi bil še kaj drugega, bi bil morda malo manj učinkovit."

Jutri z Virantom

Koalicijska pogajanja se nadaljujejo tudi jutri, ko se srečata Gregor Virant in Janković. Virant je prejšnji teden izjavil, da dopušča "koalicijo razuma" in da nobene kombinacije vnaprej ne zavrača. Verjetnost vstopa v koalicijo je ocenil kot 50-odstotno.

"Vse je odvisno od tega, ali bomo v pogajanjih začutili, da se nas obravnava kot enakopravnega partnerja, in od tega, ali bo Janković pripravljen, da se to tudi zapiše v koalicijsko pogodbo. Mi smo v koaliciji kot enakopraven partner, ali pa nas ni," je še dejal Virant.

Spremembe v mestni hiši

Zaradi rezultatov volitev je ljubljanski mestni svet že sprejel določene spremembe. Do zdaj nepoklicni podžupan Aleš Čerin bo od srede vodil Mestno občino Ljubljana (MOL).

Iz MOL pa odhaja nepoklicna podžupanja Jadranka Dakić, ki je po besedah Jankovića odstopno izjavo podala še pred volitvami 4. decembra, njen odstop pa je tudi sprejel. Dakićevo se sicer omenja kot možno gospodarsko ministrico v novi vladi.

V sredo bo MOL ostala še brez enega podžupana, saj je bil Jani Möderndorfer izvoljen za poslanca. To pomeni, da bodo od nekdanje Jankovićeve ekipe v MOL ostali Čerin, Janez Koželj in Tjaša Ficko.

Komentarjev 13
  • jureh 17:28 20.december 2011.

    Cccc ... spet sovražni govor. Še vedno nisi vzel bontona v roke?Aja, pa za demokratov pride vejica ...

  • Er 09:54 20.december 2011.

    Operi trenirko,že zaudarja.

  • Žurnalček 09:18 20.december 2011.

    Baraba si ti , pa pol tvojih demokratov pardon komunjar fukar !