Slovenija
1 ogledov

Janković: Ministrica je nekompetentna

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Ljubljanski župan Zoran Janković je dejanja službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) ocenil kot nestrokovna. Ministrico Trobec Bučanovo je pozval, naj prevzame odgovornost.

Zoran Janković je pojasnil, da bi rad videl kriterije ljudi, ki so izvajali kontrolo razpisa. "To, kar so naredili, je popolnoma nestrokovno, nepotrebno. Ne vem, kakšen je namen in cilj ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan," je dejal župan.

V Žurnalu24 smo razkrili, da je SVLR, ki jo vodi Duša Trobec Bučan, odkrila tri kršitve pogojev razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožice. Preiskavo o dodelitvi evropskih sredstev vodi tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

"Če prav razumem, v dveh točkah od ministrstva za šolstvo in ministrstva za finance zahtevajo, da ponovno preverijo izpolnjevanje pogojev razpisa, in če ugotovijo neizpolnjevanje pogojev, zahtevajo 10 odstotkov," je opozoril. Obenem Janković trdi, da je vse narejeno v skladu s predpisi in ministrico pozval, naj strokovno upraviči to svoje delovanje. "Naj zahteva povrnitev sredstev. Prepričan sem, da jih bomo prej ali slej dobili nazaj prek sodišča," je dejal.

Ministrico pozval k odgovornosti
Janković se je vprašal tudi, kako to, da ministrica, ki je bila v času dodeljevanja sredstev sekretarka na ministrstvu, napak ni opazila že takrat. Ministrico je pozval k prevzemu odgovornosti. "Kakšno potezo bo potegnila, če in ko bo ugotovljeno, da je vse pravilno? Bo rekla, oprostite, jaz tega nisem podpisala, to je mnenje strokovnih služb? To je neodgovorno in neprofesionalno dejanje ministrice," je prepričan Janković.

Župan meni, da ministrica opravlja svoje delo neprofesionalno, nekorektno in docela nekompetentno. Dejstvo, da projekt Sožice preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad, pa je pozdravil. "Potem bo, upam, tega enkrat konec. Niso še bili pri meni, ampak so dobrodošli," je dejal.

Vem, da začasno uporabno dovoljenje po formi ni enako uporabnemu dovoljenju, je pa edino možno. Smisel začasnega dovoljenja je, da se v tem času opravijo določene meritve. To začasno dovoljenje v celoti in popolnoma nadomešča uporabno dovoljenje.
Zoran Jankovič

Kršitev: ni uporabnega dovoljenja
SVLR je ugotovila kršitev enega izmed pogojev javnega razpisa, in sicer pridobljeno uporabno dovoljenje. Ker ga upravičenec še nima, pač pa ima zgolj odločbo o poskusnem obratovanju, ki ni enakovreden dokument uporabnemu dovoljenju, je bila predlagana korekcija v višini 10 odstotkov izplačanih sredstev s strani ministrstva za šolstvo in šport upravičencu.

Poročilo po navedbah Jankovića navaja, da je bilo izplačilo upravičencu (Mestni občini Ljubljana) za večnamenski stadion iz kohezijskih sredstev izplačano na način, da niso bila izpolnjena vsa določila javnega razpisa. Zato služba vlade za lokalno samoupravo zahteva, da ministrstvo za šolstvo izvede finančni popravek v višini 10 odstotkov izplačanih sredstev upravičencu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.