Slovenija
12 ogledov

Janković ne bo dobil tretjine Mercatorja

Sklep sodišča še ni pravnomočen. Žurnal24 main
Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković nima pravice od Istrabenza in Pivovarne Laško zahtevati tretjine delnic, ki sta jih pridobili obe družbi.

Tako je razsodila okrožna sodnica Samanta Nusdorfer v gospodarskem sporu po obravnavi na koprskem okrožnem sodišču, poroča Delo. Janković je od obeh družb zahteval 390.925 delnic Mercatorja po povprečni nakupni ceni 158,50 evra (približno 62 milijonov evrov). Toliko naj bi Istrabenzu in Pivovarni Laško plačal Janković oziroma družba KLM (v kateri so člani nekdanje uprave Mercatorja), da bi postali enako velik družbenik Mercatorja, kot sta bili toženi družbi.

Janković se je skliceval na dogovor, ki ga je sklenil 7. septembra 2005 s prvima možema Istrabenza in Pivovarne Laško, Igorjem Bavčarjem in Boškom Šrotom. Ta je predvideval, da naj bi se delnice prenašale med udeleženci dogovora. Medtem ko je Janković vztrajal, da ima dogovor težo pogodbe in nosi iste obveznosti, je sodnica dogovor označila za predpogodbo ali celo samo za nekakšno pismo o nameri, na podlagi katerega Janković ne more zahtevati izpolnitev ravnanj.

Sodnica je tako zavrnila zahtevo Jankovića, ki so ga zastopali predstavniki odvetniške družbe Čeferin in družbe Colja, Rojs & partnerji. Določila je, da je Janković dolžan Istrabenzu in Pivovarni Laško 10.239 evrov stroškov postopka. Sklep okrožnega sodišča ni pravnomočen, saj ima Janković zdaj 15 dni časa za pritožbo na višje sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.