Slovenija
14 ogledov

Janković o Mercatorju molči

Zoran Janković Žurnal24 main
"Zoran Jankovič ne komentira ničesar v zvezi s prodajo Mercatorja." Takšen odgovor smo dobili po tem, ko smo ga kot najverjetnega mandatarja vprašali, mar ne bi bilo bolje, da se s prodajo ene največje slovenske družbe počaka do oblikovanja nove vlade.

Prodaja večinskega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju je očitno zelo blizu. Pri Žurnalu24 smo prejeli kopijo pogodbe med delničarji, med katerimi je največja NLB, in krogom, zbranim okoli hrvaškega Agrokorjem.

Naši viri so namignili, da je svojo privolitev k prodaji že dal tudi nekdanji predsednik uprave Mercatorja, sedaj pa skorajšnji mandatar za sestavo nove vlade, Zoran Janković. A ko smo ga prek njegove PR službe povprašali o njegovi vlogi pri rokohitrskem dogovarjanju posla, smo dobili le zgornji odgovor.

Posel o prodaji 52-odstotnega deleža Mercatorja Agrokorju naj bi bil po pričakovanju naših virov speljan že prihodnji teden, čeprav pogodba, ki jo objavljamo, menda še ni docela usklajena. Spet drugi vir je prepričan, da je v javnosti pogodba zaokrožila na željo kupcev.

Mercator na varnem le pet let

Iz pogodbe je razvidno, da se je Agrokor pod grožnjo tudi večmilijonskih kazni med drugim pripravljen obvezati, da v treh letih ne bo iz poslovnih razlogov nihče izmed zaposlenih v Mercatorju odpuščen, da bodo plače v tem času narasle, da bodo slovenski dobavitelji tri leta vključeni v trgovski proces in da bo Mercator ohranil svoje ime in sedež v Sloveniji v naslednjih petih letih. Kaj se bo zgodilo po preteku petih let, pogodba ne določa, prav tako po tem obdobju proti Agrokorju ne bo več mogoče uveljaviti kazni.

Minister Židan: Agrokor neprijazen do dobaviteljev

Aktualni minister za kmetijstrvo Dejan Židan je danes sicer znova poudaril pomen Mercatorja za slovensko proizvodnjo hrane, ob tem pa dodal, da ima Agrokor lastni sistem proizvodnje hrane, za katero iščejo nove police. Po njegovem gre s stališča slovenske proizvodnje hrane za sovražni prevzem.

Komentarjev 1
  • dino.sepe 08:20 19.december 2011.

    Janković molči ker se dobro zaveda kaj se bo zgodilo če ga zares prodamo. Na to je Zoki opozarjal že v predvolilni kampaniji, da prodaja ni dobra stvar! Potem bo situacija v Mercatorju kot je v vseh ostalih tujih trgovinah ...prikaži več v SLoveniji! Poglejte si samo police drogerij DM, kjer sploh ne moreš dobiti slovenskih izdelkov, še tisto nekaj kar jih je pa so na stranskih policah. To bi morala država zaščititi. Da prideš v trgovino in ne moreš kupiti slovenskega izdelka? Kam to pelje...