Slovenija
1327 ogledov

Janković o slabem zraku: "To so natolcevanja!"

Zoran Janković Profimedia
Ljubljanski župan Zoran Janković navedbe o slabi kakovosti zraka v Ljubljani zanika.

Potem ko je Zdravniška zbornica Slovenije opozorila pred onesnaženim zrakom v Ljubljani, zaradi česar nasprotuje sežigalnici v Mostah, so na Mestni občini Ljubljana (Mol) danes opozorili, da uradni podatki o kakovosti zraka kažejo, da mejne vrednosti onesnaževal niso presežene. Župan Zoran Janković pa je tovrstne navedbe označil za natolcevanja.

Vodja občinskega oddelka za varstvo okolja pri Molu Nataša Jazbinšek Seršen je na novinarski konferenci opozorila, da v javnosti krožijo različni podatki o kakovosti zraka v Ljubljani, da pa so uradni le podatki Mola in Agencije RS za okolje (Arso), ki predstavljajo uradne meritve z akreditiranimi merilniki, izvedene in nadzorovane skladno z zakonodajo.

Spomnila je, da podatke zbirajo s pomočjo treh merilnih mest, enega v upravljanju Mola v središču mesta na križišču Vošnjakove in Tivolske ceste ter dveh v upravljanju Arsa. Ena od teh postaj je za Bežigradom na Vojkovi cesti, druga, občasna, ki se jo prestavlja po različnih lokacijah, pa je v Šiški na Celovški cesti nekoliko nižje od Kina Šiška.

Po besedah Jazbinšek Seršenove na vseh treh postajah merijo prisotnost delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Na račun dosedanjih ukrepov občine za zmanjšanje izpustov - projektov, povezanih z daljinskim sistemom ogrevanja, zamenjave premoga s premogom iz Indonezije, ki ima nizko vsebnost žvepla - se na daljše časovno obdobje kaže "ogromen padec emisij", je poudarila.

Stanje boljše kot pred 15 leti, vendar...

V tej luči je pojasnila, da je bilo leta 2006 dni s preseženimi delci PM10 155, danes jih je le še okoli 30. Občasno še prihaja do preseganj delcev PM2,5 na merilni postaji v centru mesta, a vedno le pozimi zaradi individualnih zasebnih kurišč na obrobju mesta oz. v primestnih občinah, je povedala.

A vse povprečne vrednosti onesnaževal so pod mejnimi vrednostmi, je zagotovila predstavnica Mola in spomnila, da je tudi okoljsko ministrstvo lani ukinilo odloke za izboljšanje kakovosti zraka za Ljubljano, ker da niso več potrebni.

onesnaženje | Avtor: Saša Despot Pogled na industrijski obrat sredi Ljubljane. Saša Despot

V zvezi z navedbami zdravniške zbornice, da je zrak v Ljubljani med najbolj onesnaženimi v Evropi in da je povprečna koncentracija delcev PM2,5 vsaj trikrat višja, kot jo priporočajo smernice Svetovne zdravstvene organizacije, ter opozorili Evropske agencije za okolje, da je kakovost zraka v slovenski prestolnici slaba, je Jazbinšek Seršenova opozorila, da ne vedo, od kje jim ti podatki in kako so obdelani.

Edini verodostojni podatki so iz omenjenih treh merilnih postaj, je izpostavila in dodala, da so Evropsko agencijo za okolje na to opozorili s posebnim dopisom.

Župan Janković gradnjo sežigalnice podpira

Janković je obžaloval tovrstna "natolcevanja" in ocenil, da nasprotnikov nima le sam kot župan, temveč jih ima tudi Ljubljana. Spomnil je, da je bila Ljubljana leta 2016 zelena prestolnica Evrope in menil, da mesto z onesnaženim zrakom ne more nositi takšnega naziva. Prav zato je obsodil strašenje prebivalcev in napovedal, da bo v mestu tudi na tem področju zagotovljena večja kakovost življenja.

Vnovič se je zavzel za izgradnjo sežigalnice v Ljubljani po zgledu Dunaja.

Marko Agrež iz Energetike Ljubljana je v nadaljevanju spomnil, da je Agencija za energijo z današnjim dnem razglasila prvo fazo načrta za izredne razmere pri oskrbi s plinom, industrijske odjemalce pa s tem obvestila, da lahko v primeru razglasitve višje stopnje krize pride do prekinitve dobave ali zahteve po preklopu na uporabo nadomestnih energentov. Skladno s tem jih je pozvala k spremljanju dogajanja na trgu z zemeljskim plinom in razmisleku o alternativnih možnostih, ki bi prispevale k znižanju odjema v primeru motenj.

Gre za opozorilo, kaj se lahko zgodi, je dodal Janković, ki si želi čimprejšnjega konca vojne v Ukrajini. Na vprašanje o prihodnjih cenah plina je dejal le, da bi moral imeti "magično kroglo, da bi pogledal vanjo". Po njegovih besedah imajo zagotovilo, da bo Ljubljana plin dobila iz treh virov: Katarja, Rusije in Evrope.

Predstavniki Mola so danes komentirali še revizijo pravilnosti poslovanja mestne občine v letu 2020, ki jo je računsko sodišče sklenilo z mnenjem s pridržkom. Nepravilnosti je ugotovilo na področjih pridobivanja in razpolaganja z nepremičnim premoženjem, javnih naročil pri investicijskih odhodkih, tekočih transferjev nepridobitnim organizacijam in ustanovam ter zadolževanja. Zadovoljni so, da ni nobene zahteve po odzivnem poročilu in da ni očitkov o negospodarnosti. Priporočila bodo upoštevali, so napovedali.

dezurni@styria-media.si

Bolnišnica Zdravje Zdravje To je novo odkritje glede raka. Šokiralo vas bo.
Komentarjev 12
  • kapibara1 10:23 13.julij 2022.

    Glede vzdrževanja sežigalnice.. Za betonske katakombe, je bilo rečeno ob izgradnji, da bode šlo 2 milijona SAMO za vzdrževanje

  • sandi76 08:25 13.julij 2022.

    Ponavlja se ista zgodba kot z elektriko. Vsi bi jo imeli, ampak smo proti vsaki proizvodnji - naj bo to vetrnica, hidroelektrarna, jedrska, ... Podobno je s smetmi. Vsi bi jih na veliko proizvajali, ampak vsi so priti uničevanju smeti ...prikaži veči ker bi kao to bilo škodljivo. Zopet se javljajo vsi FB strokovnjaki, ki navajajo škodljive učinke, brez nekih strokovnih analiz. Ven je prišla samo ideja o sežigalnici (ki jo imajo mimogrede na Dunaju pa še kje) , "strokovnjaki" pa že servirajo vse negativnosti!

  • bobubob 07:58 13.julij 2022.

    V Ljubljani je res slab zrak. Predvsem v organih MOL....zelo smrdi, ampak nekateri v tem uživajo 'kot riba v vodi' - ampak ne v ljubljanski 'pitni' vodi.