Slovenija
11 ogledov

Janković: Od programa ne odstopam

Prihod Viranta k Jankoviću
1/12
Saša Despot
"Zakaj pa ne bi verjel?" je najverjetnejši mandatar Zoran Janković odgovoril na vprašanje, ali verjame, da bo uspel sestaviti koalicijo. Virant: "Za nami stoji sto tisoč volivcev". Lukšič: "SD je že brezpogojno v koaliciji." DeSUS je pripravljen iti v koalicijo brez ministra.

Da bi se pogovorili o delu stranke po volitvah, so se v Ljubljani sestali izvoljeni poslanci v DZ na listi Pozitivne Slovenije. Predsednik stranke Zoran Janković je pogajanja za sestavo koalicije ocenil za konstruktivna.

Na vprašanje, ali verjame, da bo uspel sestaviti koalicijo, pa odgovarja z vprašanjem: "Zakaj pa ne bi verjel?" Prav tako je zatrdil, da od svojega programa ne bo odstopil.

Glede usklajevanj za vstop v koalicijo je dejal le, da o tem ne more povedati nič, saj so to le prvi pogovori, na katerih vsak predstavi svoje poglede, pozneje pa se bodo dogovarjali naprej. "Ko bo kaj jasno, boste izvedeli," je novinarjem pred sestankom povedal Janković.

Na vprašanje, ali ga je kaj presenetila ostra retorika predsednika SD Boruta Pahorja, Janković odgovarja le z besedami, da "Pahor nastopa velikokrat", zato "kar njega vprašajte". Vsi trije pogovori s strankami po volitvah, torej s SD, Listo Virant in DeSUS-om, so bili po Jankovićevih besedah konstruktivni. Kaj več ni želel povedati.

Nekateri izvoljeni poslanci v DZ z Jankovićeve liste ocenjujejo, da bodo uspeli sestaviti koalicijo.

SDS vabi?

Tik pred sestankom je Virant potrdil, da je tudi sam slišal za informacije, da naj bi v SDS nagovarjali poslance njegove liste k prestopu v SDS.

Virant je dejal, da s svojimi poslanci sicer še ni govoril – snidejo se danes ob 18. uri –, vendar pa je prepričan, da so močna skupina in da bodo ostali skupaj. Na vprašanje, ali bi bilo lažje v koalicijo s predsednikom SDS Janezom Janšo, pa je Virant odgovoril, da je Janez Janša volitve izgubil.

V SDS so informacije o teh "vabilih" že zanikali.

Ne dvigu DDV

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković se je danes že sestal s predsednikom Liste Virant Gregorjem Virantom. Pogovor je  trajal skoraj uro in pol. "Pogovor je bil dolg, daleč smo še od koalicije," je po srečanju dejal Virant.

Želi si, da bi se stranke uskladile in oblikovale močno koalicijo. Vseeno bo vztrajal pri nekaterih svojih stališčih: tako ne bo pristal na dvig DDV, ki ga je napovedal Janković, prav tako ne bo pristal na vnovično financiranje NLB z davkoplačevalskim denarjem.

Za Svet na Kanalu A je povedal: "Sestanek je bil spoznaven in precej površen za to, da bi se dogovorili kaj resnega." Dodal je še, da ima o Jankovićevem slogu vodenja precej podobno stališče kot Pahor, torej da je avtokratski.

"Če se pogovarjamo o javnem dolgu ali deficitu, potem moramo natančno vedeti za vsako leto posebej, kakšni so cilji," je menil.

Vprašanje resorjev je sedaj sekundarno, je povedal, ampak dodal, da so že povedali, da je zanje pomembno, da vodijo tako imenovane resorje pravne države. Predvsem pa Virant ne želi, da bi te resorje vodila Pozitivna Slovenija.

"Janković mora razumeti, da za njim stoji 28 odstotkov volivcev, a tudi za nami stoji nekaj manj kot sto tisoč volivcev, ki jih ni mogoče izključiti. Branili bomo njihove glasove in stali za stvarmi, zapisanimi v našem programu."

"O pokojninski le nekaj besed"

Vabila na pogovore so iz Pozitivne Slovenije poslali vsem strankam, ki so prestopile parlamentarni prag. Tudi SDS, čeprav je Janković še pred volitvami izključil možnost sodelovanja. 

Včeraj se je Janković sestal s Karlom Erjavcem in Ljubom Jasničem iz DeSUS-a. Ugotovili so, da imata stranki v programih veliko skupnega. Kot je za Žurnal24 dejal Jasnič, pa so o pokojninski reformi menda "izmenjali le nekaj besed", niso pa zbližali stališč, kot so poročali nekateri mediji.

Po neuradnih podatkih naj bi bil DeSUS pripravljen podpisati koalicijsko pogodbo, ne da bi zahteval kakršnokoli ministrsko mesto. Pričakovali naj bi, da bo koalicijska pogodba podpisana že do božiča. Poleg tega pa ne pričakujejo, da bi v vlado zaradi notranjih mnenj v njihovih vrstah vstopila SLS. Viri blizu DeSUS-a dodajajo še, da naj bi bila stranka z Jankovićem zelo blizu dogovora o pokojninski reformi. V zameno pa naj bi sklenili kompromis glede zamrznitve pokojnin.

"SD si ne more kar umiti rok"

Janković se je že sestal tudi s predsednikom SD Borutom Pahorjem. Dejal je, da bodo v SD podprli novo vlado in njene ključne projekte, tudi če se zaradi razlik ne bodo mogli dogovoriti za sodelovanje.

Stranka SD ne more odbiti sodelovanja v koaliciji in si umiti rok nad situacijo v nastalih razmerah v državi, pa je v pogovoru za Večer poudaril nekdanji predsednik Milan Kučan.

Kučan upa, da napoved predsednika SDS Janeza Janše o ponovnih predčasnih volitvah ne pomeni nadaljnjih blokad države in političnega odločanja. Socialdemokracija po njegovih besedah ni v zatonu, ni pa osredinjena samo v stranki SD. Povedal je še, da sam ne namerava sodelovati pri sestavljanju desete slovenske vlade.

V Nsi bodo podprli reforme

V petek se bo na seji sestal izvršilni odbor stranke NSi, ki bo med drugim razpravljal tudi o morebitnem sodelovanju NSi v koaliciji. Po besedah Novakove njena stranka zagovarja dialog, zato se bo v petek ob 15. uri tudi udeležila pogovora z Jankovićem. "Imamo pa načelno stališče, ki ga bo še potrdil izvršilni odbor in potem svet stranke, da najbrž v to koalicijo z Jankovićem ne bomo šli, pač pa bomo konstruktivna opozicija," je pojasnila. Ob tem je ponovila, da bi bili pripravljeni vstopiti v vlado v primeru, da bi prišlo do "pretežno pomladne koalicije".

Povedala je tudi, da bodo, tudi če bo mandatar Janković, podprli reforme, in sicer "vse tisto, kar bo v skladu z našimi vrednotami, in tisto, kar je potrebno in nujno za Slovenijo".

Niso vsi dobili vabila

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Roberto Battelli in Laszlo Göncz vabila nista prejela.

Kot je povedal Battelli, se bo v primeru povabila pogovorov zagotovo udeležil "in predstavil videnje narodne skupnosti glede zadev, ki jih je treba rešiti in narediti". Od teh pogovorov bo odvisna tudi odločitev, ali bo novo vlado podprl in če, v kateri obliki.

Göncz pa je pojasnil, da tudi on do zdaj še ni dobil vabila in prav tako poudaril, da je njegova podpora odvisna od pogovorov, če seveda do njih pride.

"Če bi v koalicijski pogodbi zajeli neke vsebinske zadeve, ki so za narodne skupnosti pomembne, bi vlado pri imenovanju podprl," je povedal in dodal, da gre predvsem za vprašanje praktičnega izvajanja zakonodaje, ker da zakonodaja v celoti ni slaba, je pa na izvedbeni ravni veliko zadev, ki jih bo treba popraviti.

Komentarjev 44
  • Dongjang 09:20 09.december 2011.

    Žurnalček - Stari!A lohk čist nekaj prijateljskega. Pejd mal prespat, pa pol na en sprehod in na en pir. Glede na to kolk minusov dobivaš se na veliko motiš in če boš nadaljeval se ti bo skisalo do konca. ...prikaži več Še je čas, ker pol te tud lobotomija ne reš več.

  • Dongjang 09:17 09.december 2011.

    Tu si bil med onimi 29% kretenov - si se izdal

  • Dongjang 09:16 09.december 2011.

    Kdo pa sploh rab predsednika države. Do zej so še vsi samo d.... mešal. Totalno neuporabna zadeva, ki povzroča stroške. Uporabni so samo za novinarje ki lahko pišejo kje so ob katerem trenutku in koliko gat so si privoščili na ...prikaži več državne stroške. Fuj!!!