Slovenija
21 ogledov

Janković: Po vodo v pitnik

Od leta 2005 do 2009 se je za več kot 400 odstotkov povečal dolg neplačnikov vod Žurnal24 main
Odklop vode. Janković z novim odlokom nad neplačnike vode. Opozicija svari pred nehumanostjo.

“Vsak ima pravico do vode, ni pa rečeno, da jo mora imeti v kopalnici. Lahko jo gre iskat v pitnik, ki jih imamo v Ljubljani dovolj. Zato bomo vodo tistim, ki je ne plačujejo, odklopili.” S temi besedami je ljubljanski župan Zoran Janković napovedal vojno neplačnikom. Osnutek novega odloka o oskrbi s pitno vodo namreč že pripravljajo in bo predvidoma uvrščen na septembrsko sejo mestnega sveta, pravijo v javnem podjetju Vodovod - Kanalizacija (Vo-Ka).

Ustava ne bo ovira
Nov odlok. Kljub začetnim bojaznim, da bi lahko ustava preprečila odklop vode, v Javnem holdingu Ljubljana menijo, da ustava določa le pravico do zdravega okolja, oskrbe z vodo pa izrecno ne omenja. Po njihovih besedah je odklop že možen v Grosupljem, Dobrovi - Polhovem Gradcu, Kranju, na Jesenicah in v Novem mestu.

“Voda ni luksuzen avto”
Gre za enak problem kot pri neprofitnih stanovanjih. Če nekdo ne plačuje najemnine, ga s sodiščem izselimo iz stanovanja. Enako bomo naredili z vodo,” je prepričan župan, ki ima s svojo listo večino v mestnem svetu, zato sprejetje novega odloka ni vprašljivo.

V opoziciji Jankovića svarijo, da je treba pri takih stvareh ne le gledati na zaslužek, ampak tudi na ljudi. “S tem se ni igrati. Pitna voda ni luksuzen avtomobil, ampak je življenjsko pomembna. Gre za vprašanje humanosti, zato je nujen premislek,” pravi Metka Tekavčič iz SD.

Anže Logar iz SDS dodaja, da si je treba prizadevati za plačevanje zapadlih obveznosti, a da je odklapljanje vode ukrep, s katerim se lahko bistveno poslabša kakovost življenja: “Predlagani ukrep Jankovića še bolj preseneča ob dejstvu, da je Vo-Ka leta 2010 ustvarila dobiček v višini 5,3 milijona evrov.”

Meta Vesel Valentičič iz Desusa pa pravi, da problematike ne pozna dobro: “Menim pa, da je to zadnja stvar, ki bi jo morali narediti. Voda je le voda, zato je treba najprej najti druge rešitve.”

Spomnimo, da je v Mestni občini Ljubljana odlok, ki omogoča odklop vode, veljal že od leta 1987 do 2006. Ker so to možnost pred petimi leti črtali, se je plačilna disciplina zelo poslabšala, pojasnjujejo v Vo-Ki in dodajajo, da se je predvsem povečalo število rednih neplačnikov. Pravijo tudi, da podražitev vode leta 2009 ni bistveno vplivala na število neplačnikov, se je pa takrat povečala višina dolga.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.