Slovenija
34 ogledov

Janković se otepa obtožb

zoran janković, stožice gradbišče Anže Petkovšek
Nepremičnine. Zaradi zemljišč za Mercatorjev center v Nišu uvedba preiskave.

Sporni posli. Ljubljanski župan in nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković je uradno v preiskavi zaradi domnevne zlorabe položaja v Mercatorju.

Zaradi zavrnjene pritožbe obdolženih zoper uvedbo preiskave na ljubljanskem okrožnem sodišču je ta postala pravnomočna. Osumljeni naj bi položaj zlorabili pri nakupu lokacije za Mercatorjev center v Nišu, ovadba pa naj bi temeljila na reviziji iz leta 2006. Janković včeraj uvedbe preiskave še ni želel komentirati, saj uradno z njo še ni bil seznanjen.

Preplačana dovoljenja?

Je pa v začetku marca za naš časopis potrdil, da so bili zaslišani trije, in povedal, da je šlo za nakup lokacije, pri kateri so poskušali doseči spremembo gradbenega dovoljenja. Zato so najeli nekoga, ki bi pripravil dokumentacijo, zanjo pa naj bi plačali sto tisoč evrov. Svet na Kanalu A je včeraj razkril, da naj bi bilo za posle v Nišu porabljenega okoli 3,7 milijona evrov, kar je približno desetkrat več, kot so po ocenah revizorjev realno vredni. “Nova uprava je to investicijo za nekaj časa ustavila, danes pa je tam odprt Mercatorjev center,” je marca še dejal Janković.

Predlog spremembe 2002

Se je pa Janković oziroma Mestna občina Ljubljana (MOL) včeraj odzvala na domnevne spornosti pri spremembah namembnosti zemljišč Baze Dante. MOL je namreč julija 2010 zemljišču spremenila namembnost iz namenjenega inštitutom in univerzi v stanovanjsko gradnjo. Na MOL so pojasnili, da je bilo 227 tisoč kvadratnih metrov zemljišča (in ne le 15 tisoč, kolikor meri parcela Baze Dante) za spremembo namembnosti predvidenih že leta 2002, in sicer v namembnost za gradnjo proizvodnje, centralnih dejavnosti in stanovanj. Že leta 2008 je bila, kot so dejali na občini, ob prvi javni razgrnitvi novih prostorskih dokumentov predlagana sprememba v splošne stanovanjske površine. To je bilo nato leta 2010 tudi potrjeno.

Pojasnili so še, da predkupne pravice niso uveljavljali, ker je niso potrebovali, in dodali, da so jo v zadnjih dveh letih v 152 primerih uveljavljali sedemkrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.