Slovenija
10 ogledov

Janković toži, Šrot ga obtožuje laganja

1/2
Žurnal24 main
Mercator je bil prodan že na razvpitem sestanku s predsednikom vlade, trdi nekdanji prvi mož najboljšega soseda Janković in od Pivovarne Laško in Istrabenza zahteva del delnic.

Na koprskem okrožnem sodišču se bo v sredo začela obravnava v tožbi, ki jo je nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković vložil proti Pivovarni Laško in Istrabenzu.
V njej dokazuje, da sta Laško in Istrabenz podpisala dogovor z nekdanjim Mercatorjevim menedžmentom, po katerem bi slednji moral pridobiti tretjinski delež v tej trgovski družbi.

Janković oziroma nekdanji menedžerji Mercatorja zato s tožbo zahtevajo tretjino Mercatorja po ceni 38.000 tolarjev in z obrestmi, ne izključujejo pa možnosti poravnave.

Janković trdi, da je bil delež Mercatorja Laščanom in Istrabenzu dejansko prodan že na razvpitem sestanku s predsednikom vlade Janezom Janšo 12. avgusta 2005. Poleg prvih mož Laškega in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja , sta se sestanka pri premierju po Jankovićevih besedah udeležila tudi prvi mož KD Group Matjaž Gantar in nekdanja državna sekretarka Andrijana Starina Kosem .

"Gre za precedens v tej državi, da predsednik vlade proda delnice podjetja, " je poudaril na današnji novinarski konferenci in dodal, da je do prodaje Mercatorja prišlo v zameno za vpliv v Delu.

Janković zahteva del delnic Mercatorja. © BOBO

 
Mercator sredstvo za izsiljevanje
Prvi mož pivovarne v odgovoru na očitke poudarja, da Janković govori o stvareh, ki jih ne pozna, in o vsebini sestankov, na katerih ni bil navzoč. "Izkrivlja pa resnico o njegovih pritiskih in izsiljevanjih, ki bi mu leta 2005 omogočili menedžerski prevzem Mercatorja in mu danes niso v čast, " je v izjavi zapisal Šrot.

Da so se na sestanku dogovorili za prodajo Mercatorja, je Šrot pred kratkim v pogovoru za Sobotno prilogo Dela priznal. V njem je povedal, da je bilo Delo vseskozi cilj predsednika vlade Janeza Janše, Mercator pa je bil le sredstvo za izsiljevanje.

Premierjevo izjavo, da je bila prodaja Mercatorja napaka, pa je komentiral z besedami: "Delnice smo pošteno plačali. Posel je potekal ob hudih izsiljevanjih in celo grožnjah predsednika vlade ." Po Šrotovih besedah nakupa Mercatorja Laščani niso načrtovali, saj so tisti čas končali prevzem Pivovarne Union, prav tako niso nameravali prodati delnic Dela.

Kot je še povedal Šrot, je sodelovanje Janši prvi ponudil Zoran Janković, ki naj bi predsedniku vlade zagotovil, da jih lahko v prodajo Dela prisili tako, da umakne njihove proizvode s polic Mercatorja.

Janković je danes zatrdil, da Janši nikoli ni ponudil sodelovanja: "Odgovorno poudarjam, da z Janšo nisem o tem nikoli govoril, niti s kom drugim, ki bi to prenesel Janši. " Zadnjo potezo urada za varstvo konkurence glede omejevanja glasovalnih pravic Pivovarne Laško za Mercator pa je označil za "veliko neumnost" , saj sta Laško in Istrabenz že leta 2005 kupila velik delež Mercatorja. "To leto in pol ni nikogar motilo, dokler ni prišlo do spora med kapitalom, ki ga zdaj sramotno imenujejo tajkuni, in vlado ," je dejal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.