Slovenija
28 ogledov

Janković v boj za predsednika stranke

Zoran Janković Anže Petkovšek
Janković potrdil, da bo kandidiral.

Šele danes, ko se opolnoči izteče rok, je ljubljanski župan Zoran Janković razkril, da bo dal soglasje h kandidaturi za predsednika Pozitivne Slovenije (PS). "Po 19. oktobru pričakujem, da bomo imeli predsednico vlade, župana in predsednika stranke ali predsednico stranke," je dejal.

Kot je povedal, odločitev ni bila enostavna. Sam pa bo čakal odločitev članov stranke o podpori in jo bo, kakršnakoli bo, sprejel. Razloge za to, da je podal soglasje, pa bo povedal na kongresu, je še dejal. Bratuškovi je povedal, da bo dal soglasje in dodal, da se je iz politike umaknil le začasno.

Za zdaj je znana le kandidatura premierke in vodje PS Alenke Bratušek. Evidentiranih kandidatov za predsednika stranke je sicer 12. Lista kandidatov naj bi bila znana v četrtek.

Dvoboj še ni določen

Ali se bo Janković za prvo mesto v stranki pomeril s premierko in aktualno vodjo PS Alenko Bratušek, sicer še ni jasno. Soglasje h kandidaturi je sicer že podala, a bi bilo možno tudi, da bi se umaknila Jankoviću, kot je sprva napovedovala.

Desus: Vprašanje je, kaj se bo še zgodilo

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je Jankovićevo kandidaturo pričakoval, prav tako so jo pričakovali nekateri drugi v Desusu. Vendar pa je do kongresa PS še kar nekaj časa in vprašanje, kar se bo do takrat zgodilo, je dejal Jurša. Meni namreč, da je še vedno možno, da Janković kandidaturo umakne tik pred zdajci. Po besedah Jurše je za Jankovića ključno, da je v središču pozornosti. "On je tako naučen živeti. Vedno zgoraj, nad vsemi," je še dejal Jurša.

DL: To je znak politične nestabilnosti

Poslanka koalicijske DL Katarina Hočevar meni, da je kandidatura slab signal za vlado in mednarodne finančne trge ter znak politične nestabilnosti v državi. Ponovila je stališče DL in ocenila, da bi Jankovićeva zmaga na kongresu PS pomenila konec sedanje vladne koalicije.

V DL po besedah Hočevarjeve vztrajajo, da ne sodelujejo s strankami, ki jo vodijo posamezniki, obremenjeni s sumom korupcije. Če bo Janković res kandidiral in zmagal na volitvah za predsednika PS, je to po besedah Hočevarjeve konec te vlade.

Lukčič: Izvolitev, ne kandidatura, je problem

Predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič pravi, da sama kandidatura Jankovića ni problem, problem pa utegne postati stranka PS, če ga na kongresu izvoli za svojega predsednika: "Kongresu PS želim obilo državniške modrosti, ko bodo članice in člani glasovali, naj mislijo na Slovenijo in ne na privatne posle."

Janša: Murgle za priznanje bankrota

"Če bo tako tudi na kongresu @PozitivnaSlo, se bodo #Murgle odločile za priznanje bankrota in pospešek pri oblikovanju tehnično-rdeče vlade," se je na Twitterju odzval predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Jaša.

Zapisal je še, da se bo zdaj koalicija do dneva kongresa ukvarjala le s sabo namesto s krizo: "Komu še mar proračun, gospodarstvo in državljani?"

Komentarjev 40
  • zztop 22:36 02.oktober 2013.

    Ta ni normalan. Za kaj je moral odstopit pred časom? Saj ni nobene živali, s katero bi ga primerjal, oziroma bi žalil živalsko vrsto. Nobena nima njegovih vrlin, samovšečnost, mahčevalnost, požrešnost, lažljivost, podkupljivost, itd. Ima prave naci vrline. Najprije da ...prikaži več te izljubi ali onda da te sa čakijom u grudi, ako se ne slažeš sa njime. Kje je zdej Rop, da bi ga odstavu, če se je hvalu, da so ga oni nastavil. Neverjetno , koga podpirate!

  • mirko 21:34 02.oktober 2013.

    Daj SPIZDI srbski gnoj tja dol kamor sodiš.

  • mirko 21:34 02.oktober 2013.

    Daj SPIZDI srbski gnoj tja dol kamor sodiš.