Slovenija
19 ogledov

Janković: Varčevalni ukrepi ukinjajo socialno državo

Zoran Janković Špela Mohorič
Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) se je danes preimenovalo v stavkovni odbor. Da bi umirili razmere, so se pripravljeni pogovarjati o podaljšanju zamrznitve plač. Predlog ukrepov odmeva tudi v strankah. Ostri so v Pozitivni Sloveniji, koalicija pa enotna, da so ukrepi nujni.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS) menijo, da predlog vladnih ukrepov grobo posega v socialno državo, zato vladi predlagajo, da ukrepe zadrži.

Predsedstvo KSJS se je danes sicer preimenovalo v stavkovni odbor. Ob tem tudi druge sindikate pozivajo, da se čim prej opredelijo za splošno stavko javnega sektorja. Želijo si namreč, da bi to opozorilo oblikovali skupaj z drugimi sindikati, zato tudi še niso postavili datuma stavke in opredelili drugih značilnosti stavke. Napovedujejo pa, da bo stavka, če do nje pride, ostrejša od tistih iz sredine 90. let.

V KSJS se sicer zavzemajo za to, da bi si vzeli čas in predlagane varčevalne ukrepe naredili bolj pravične in bolj sprejemljive.

Janković: Varčevalni ukrepi ukinjajo socialno državo

Poslanec Pozitivne Slovenije Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci v državnem zboru poudaril, da predlagani vladni varčevalni predlogi ukinjajo socialno državo in da bodo najbolj prizadeli socialno najšibkejše.

Janković je ocenil, da je denimo predlagano znižanje plač v celotnem javnem sektorju za 15 odstotkov "samo strašenje". Prav tako se je vprašal, kako upokojencem, "ki živijo z manj kot 300, 400 evri", pojasniti, da se jim bo znižal letni dodatek.

Predlagane varčevalne ukrepe je označil za enostranske, preveč usmerjene na odhodke. Kot je zatrdil, v PS niso proti varčevanju, vendar pa bi bilo treba izdelati gospodarsko simulacijo za prihodnja štiri leta, kot je to naredila Nemčija.

Po Jankovićevih besedah mora biti cilj fiskalnega pravila in interventnega zakona oziroma predlaganih varčevalnih ukrepov dvig bonitete Slovenije in znižanje obrestnih mer, ki zdaj državo na letni ravni stanejo 650 milijonov evrov. Če bi obresti znižali za tretjino, bi privarčevali že 200 milijonov evrov, je poudaril. Boljšo rešitev po njegovem mnenju predstavlja dvig DDV.

Šircelj: Potreben bo kompromis

Poslanec SDS Andrej Šircelj zavrača očitke Pozitivne Slovenije, da želi vlada varčevalne ukrepe uveljaviti s pritiski in "strahovlado". Poudarja, da bo za sprejem varčevalnih ukrepov potreben kompromis, čeprav brez ukrepov na strani potrošnje ne bo šlo. Kot je še povedal v današnji izjavi za medije, pa je vesel konstruktivnega odziva SD.

V Listi Virant se zavedajo finančnega položaja Slovenije in upajo, da se tega vsak dan bolj zavedajo tudi državljani, socialni partnerji in opozicija, je danes povedala poslanka Liste Virant Kristina Valenčič. V stranki verjamejo, da je paket varčevalnih ukrepov pravičen in nujen, zato računajo "na razumnost vseh deležnikov v pogajanjih".

Komentarjev 6
  • korisnik_5299 19:21 08.april 2012.

    SD je konstruktiven?! Jasno, Janković se je s svojo PS nezaželjeno vrinil v igro s SDS, zato se ga je treba znebiti!

  • nina 20:37 28.marec 2012.

    Jankovič je več naredil za svoje delavce v merkat. kot drugi vsi skupaj.

  • Skoti Pipen 16:40 28.marec 2012.

    Naj se ti Ljubljančani nč ne smilmo hehehe. Ne se tolk z Ljubljano obremenjevat, saj imaš svojga župana pa se zanj brigaj..pa bo...